2.5 C
Belgrade

Potpisan ugovor opštine Savski venac i Ministarstva rudarstva i energetike o unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima

Ministarstvo rudarstva i energetike danas je u Aranđelovcu  priredilo svečano uručivanje ugovora predstavnicima lokalnih samouprava u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti.

Ugovor o sufinasiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji  sprovodi GO Savski venac potpisao je zamenik predsednika Opštine Uroš Tripković.

Ministarka Zorana Mihajlović nakon svečanog uručivanja je izjavila da su  ugovori potpisani sa 151 opštinom i gradom.

-Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da u programu učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekta uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu- poručila je ministarka Mihajlović dodajući  da projekat jeste velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

Zamenik predsednika GO Savski venac Uroš Tripković izrazio je zadovoljstvo što Opština Savski venac učestvuje u projektu.

-Želimo da pomognemo građanima i domaćinstvima u smanjenju potrošnje električne i toplotne energije. Cilj programa je  sufinasiranje zamene dotrajale stolarije za domaćinstva na teritoriji opštine. Sam način sporovođenja unapređenja energetske efikasnosti na teritoriji GO Savski venac biće putem Javnog Konkursa na koji će građani moći da se prijave- istakao je Tripković.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °