2.5 C
Belgrade

Potpisani ugovori sa 29 udruženja u oblasti socijalne zaštite

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević potpisala je danas u prostorijama Skupštine grada ugovore sa predstavnicima 29 udruženja iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i boračko-invalidske zaštite na teritoriji grada Beograda.

Ona je istakla da potpisivanje ugovora predstavlja nastavak dobre saradnje između Sekretarijata za socijalnu zaštitu i udruženja u ovoj oblasti, podsetivši da se sredstva za njihovu delatnost svake godine uvećavaju.

– Ugovori se potpisuju na osnovu konkursa koji je prethodno raspisao sekretarijat i na ovaj način će se pomoći rad 29 udruženja, od kojih je 19 udruženja iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i 10 iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a ukupni iznos odobrenih sredstava iznosi 83 miliona dinara. Tim novcem finansiraće se programi rada udruženja i rad sa samim korisnicima. Posebno treba naglasiti da su udruženja osoba sa invaliditetom na neki način produžena ruka socijalne zaštite u Beogradu, jer sve što mi ne možemo da postignemo, to učine udruženja. Time činimo dodatni napor da korisnici dobiju najbolju moguću uslugu – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je ukazala na to da Grad Beograd nastoji da stepen integracija osoba sa invaliditetom bude što veći i podsetila da je u Beogradu oko 45.000 korisnika uključeno u aktivnosti ovih udruženja.

– Želimo da svaka osoba sa invaliditetom bude uključena u sve tokove života. Trudimo se da uklonimo sve fizičke i druge prepreke i da tako Beograd postane grad bez barijera za ovu kategoriju naših sugrađana. Takođe, želja nam je da uz te ciljeve postignemo i puno uključenje osoba sa invaliditetom u sistem socijalne i zdravstvene zaštite, kao i u obrazovni sistem te da im pomognemo u zapošljavanju – kazala je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Nataša Stanisavljević je podsetila da je u toku još jedan konkurs koji se tiče samih projekata čime se podstiče civilni sektor da zajedno sa Gradom Beogradom učestvuje u kreiranju socijalne politike.

– Mi ne možemo sve sami i zato su nam potrebna udruženja koja zapravo najbolje poznaju potrebe svojih korisnika. Tako stvaramo Beograd bez barijera i nastavljamo sa odgovornom socijalnom politikom – zaključila je Stanisavljevićeva.

Dušan Trojanović iz Udruženja distrofičara Beograda kazao je da potpisivanje ugovora predstavlja značajnu podršku koja će omogućiti udruženjima da funkcionišu i pomažu svojim članovima.

– Saradnja sa Gradskom upravom i nadležnim sekretarijatom u poslednjih osam godina je više nego dobra. U njima imamo sagovornike koji hoće da nas saslušaju i koji znaju šta znači društvena odgovornost, da se solidarnost ne procenjuje kost-benefit analizom i da u tom delu ne važe principi tržišne ekonomije. To nam omogućava da zajednički dobro funkcionišemo i da se osećamo sigurnim u radu – istakao je Trojanović.

Uspešna dugogodišnja saradnja Sekretarijata za socijalnu zaštitu sa organizacijama civilnog društva, koja se realizuje putem javnih konkursa na teritoriji grada Beograda iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i boračko- invalidske zaštite, značajan je doprinos zadovoljavanju njihovih opštih i specifičnih potreba. U periodu od 2014 do 2021. godine podržano je ukupno 456 udruženja u ukupnom iznosu od 636 miliona dinara.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °