2.9 C
Belgrade

Potpisani Ugovori za povećanje energetske efikasnosti u 151 lokalnoj samoupravi

U okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, U Aranđelovcu su dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave.

Dodeljujući ugovore, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

U projektu će biti omogućeno da učestvuje 20.000 domaćinstava. Njime će biti smanjena potrošnja toplotne energije, računi niži za 25 do 30 odsto a uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu, rekla je Mihajlovićeva.  Ona je dodala da ovo nije poslednji javni poziv i da je u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu obezbeđeno 250 miliona evra.

U ime Gradske opštine Zvezdara ugovor je potpisao predsednik opštine Vladan Jeremić, a događaju je prisustvovala i članica opštinskog Veća Gordana Mišev.

„Nastavak uspešne saradnje Opštine Zvezdara i Ministarstva rudarstva i energetike je, nakon potpisanih ugovora o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva, rezultirala potpisivanjem ugovora u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti.

Ovim ugovorom Opština Zvezdara od Ministarstva dobija 6.000.000,00 dinara, za realizaciju projekta je u budžetu Opštine opredeljeno, takođe, 6.000.000,00 dinara, a ostala sredstva za realizaciju projekta za energetsku efikasnost u domaćinstvima će obezbediti građani. Na ovaj način građani Zvezdare će , rekonstrukcijom fasada i stolarije, kao i ekološkom modernizacijom grejanja, uštedeti toplotnu i električnu energiju čime će značajno biti smanjeni računi za struju i grejanje ali doprineće i očuvanju životne sredine, rekao je Jeremić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °