5.3 C
Belgrade

Potpisani ugovori za solarne panele: GO Barajevo i Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedili ukupno 2,5 miliona, građani daju još toliko

Predsednik GO Barajevo Slobodan Adamović potpisao je danas ugovore sa korisnicima o sufinansiranju projekata energetske sanacije porodičnih kuća kroz ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Opština je zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike obezbedila za ovu svrhu 2,5 miliona dinara, dok je  preostalih 50 odsto novca učešće građana.

Prema rečima predsednika Adamovića, pre potpisivanja ovog ugovora sproveden je konkurs za izbor privrednih subjekata koji će ugraditi panele.

Posao su dobile četiri firme, a potpisani ugovori su trojni – između Opštine, vlasnika domaćinstva i izvođača radova. Sledeća faza je dogovor građana sa  izvođačem u kom vremenskom roku će radovi biti obavljeni, a Opština prebacuje potom novac izvođaču.

Adamović je istakao da će domaćinstva nakon ugradnje panela mesečno plaćati samo fiksni deo računa za struju. Ostalo će se «prebijati» na godišnjem nivou u zavisnosti od toga koliko je u kući struje potrošeno iz sistema Elektrodistribucije, a koliko je proizvedeno putem panela. Novo brojilo meriće i jedno i drugo.

„Izuzetno mi je drago što smo danas potpisali ugovore za ovakvu vrestu projekta, koji se odnosi na energetsku efikasnost. Takođe želim da naglasim da je ovo samo prvi u nizu projekata koje ćemo realizovati i već u naredne dve nedelje očekujemo i konkurs za zamenu stolarije, ugradnju toplotnih pumpi i ostale vidove energetski efikasnih mera, za koje je već iskazano veliko interesovanje i za koji smo odvojili značajna sredstva“, dodaje Adamović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
5.3 ° C
6.4 °
3.6 °
86 %
6.2kmh
75 %
Нед
5 °
Пон
3 °
Уто
6 °
Сре
5 °
Чет
1 °