17.6 C
Belgrade

POVLAŠĆENE KATEGORIJE U JAVNOM PREVOZU: Studenti, nezaposleni i sve ostale povlašćene kategorije prevoz plaćaju 1.000 dinara mesečno

U sistemu javnog prevoza u Beogradu postoji 13 povlašćenih kategorija. Iste te kategorije postojale su i u starom sistemu naplate karata, i u novom sistemu one nisu promenjene. Jedina, i to pozitivna, promena je ta da je u novom sistemu „Beograd plus“ za povlašćene kategorije cena mesečne karte dodatno pojeftinila i svedena je na linearnu cenu od 1.000 dinara mesečno.

U starom sistemu raspon cene povlašćenih mesečnih karata bio je od 1.100 dinara do 2.500 dinara. Po novom cenovniku javnog prevoza svih 13 kategorija koje su ostale iste, pod istim uslovima dokazuju da pripadaju određenoj kategoriji i cena za sve kategorije linearno je spuštena na 1.000 dinara. Jednostavno, mesečna karta za sve povlašćene kategorije iznosi 1.000 dinara.

Da bi kupila kartu, potrebno je da povlašćena lica, kao što su to radila i u prethodnom sistemu naplate karata, odu do jedne od 10 poslovnica za prodaju karata i da sa istim dokumentima kao i ranije dokažu svoj status i zatim kupe mesečnu kartu od 1.000 dinara. Pored mesečne karte, novina je da povlašćena lica na isti način u poslovnicama mogu da kupe i godišnju kartu koja za 12 meseci iznosi 11 000 dinara“.

„Beograd plus“, kako je nazvan novi sistem javnog gradskog prevoza prestonice, nije sistem prevoza po ekonomskim cenama (iako su duplo jeftinije od starih cena Bus plusa i, čak, do nekoliko puta niže nego što ih plaćaju građani van Beograda), već je, kako je i ranije objasnio prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić, to cenovnik koji treba da vrati poverenje Beograđana u njihov grad.

DETALJAN SPISAK POVLAŠĆENIH KATEGORIJA

Uslugu prevoza sa naknadom sa popustom ostvaruju korisnici koji imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, i to:

 1. Studenti visokoškolskih ustanova do navršenih 26 godina života
 2. Studenti doktorskih studija i studenti fakulteta čije osnovne ili integrisane akademske studije traju šest školskih godina, do navršenih 28 godina života
  *(Korisnici iz tačke 1. i 2., koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, ostvaruju uslugu prevoza sa naknadom sa popustom uz odgovarajuću voznu ispravu, pod uslovom da su akreditovani fakulteti koje pohađaju na teritoriji grada Beograda)
 3. Ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20-40% invalidnosti
 4. Civilni invalidi rata sa 20-40% telesnog oštećenja
 5. Trajno nesposobna lica za rad i privređivanje
 6. Dijalizirana lica
 7. Lica sa lakom duševnom zaostalošću
 8. Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć i njegovi članovi domaćinstva koji su obuhvaćeni rešenjem o priznavanju prava, pod uslovom da ovo pravo nisu ostvarili po nekom drugom osnovu
 9. Korisnici starosne/prevremene starosne ili invalidske penzije
 10. Korisnici porodične penzije
 11. Nezaposlena lica koja su na evidenciji kod organizacije nadležne za poslove zapošljavanja na teritoriji grada Beograda
 12. Izbegla i interno raseljena lica koja imaju boravište na teritoriji grada Beograda
 13. Samostalni umetnici

POTPUNO BESPLATAN PREVOZ

Pravo na potpuno besplatno korišćenje javnog prevoza imaju deca, učenici osnovih i srednjih škola, kao i stariji od 65 godina. Stariji od 65 godina svoje doživotne kartice za besplatan javni prevoz mogu preuzeti na šalterima grada Beograda u bilo kojoj od beogradskih opština. Za izdavanje kartice je potrebna samo lična isprava. Kartica se vadi jednom i važi doživotno a izdavanje je besplatno.

Jedna od većih novina je i da je noćni prevoz od 00h do 04h potpuno besplatan za sve građane.

beogradski.rs / S.R.

Najnovije

Belgrade
clear sky
17.6 ° C
17.8 °
16.4 °
48 %
4.6kmh
0 %
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
17 °
Суб
11 °
Нед
16 °