16.6 C
Belgrade

Predeli Švedske i Srbije kroz umetnost Sonje Lundin u Galeriji 73

Izložba koja nosi naziv „Amplituda sedimenta“, Sonje Lundin, autorke mlađe generacije, otvorena je večeras u Galeriji 73 na Banovom brdu. Postavku čine multimedijske slike rađene tehnikom kolažiranja i crteži rađeni različitim bojicama, flomasterima i fototransfer tehnikama. U grafici Lundinova primenjuje raznovrsne tehnike, duboku štampu, litografiju, digitalnu štampu i sitoštampu uz ručne intervencije.

„Ova izložba je duboko lična i intimna, otkriva nam njen unutrašnji svet, događaje iz porodične istorije, perioda odrastanja, njenih korena koji su, rekla bih, podjednako vezani za Švedsku, Srbiju i Crnu Goru. Povezala ih je u jednu divnu priču iskazanu na ovih 12 slika. Kroz njenu umetnost mi upoznajemo predele Švedske, simboliku i njeno viđenje naših prostora, praveći sinergiju naših dveju kultura i dokazujući da kultura ne poznaje granice i da svi mi pripadamo jednoj evropskoj kulturi koja nosi univerzalne vrednosti, svima nama veoma prepoznatljive“ rekla je Mirela Pudar, v.d. direktorka Galerije 73.

Sonja Lundin je rođena u Stokholmu, Švedska, 1997. godine, završila je osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (FLU) na grafičkom smeru u junu 2021. godine. Trenutno je na Master studijama na slikarskom odseku na FLU u klasi Simonide Rajčević. Izlagala je četiri puta samostalno (Kulturni Centar Grad, Džon Nezbit Univerzitet, Hadži galerija, Transform Art galerija) i više puta grupno (Kulturforum ODKR i Studentsko bijenale u Beogradu).

O Sonjinom radu govorio je Adam Pantić, prof na FLU u Beogradu, a brojne goste pozdravila je i sama autorka.

Izložba će trajati do 22. februara.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °