4.4 C
Belgrade

Predsednik opštine Zemun na obeležavanju 81. godišnjice Novosadske racije

Pomen žrtvama i sećanje na veliku tragediju stradanja hiljada nedužnih građana 1942, Jevreja, Srba i Roma, obeležen je 23. januara u Novom Sadu. Komemorativnom skupu prisustvovao je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, koji je položio venac na spomenik žrtvama pod nazivom „Porodica” na Keju žrtava, saopštavaju iz opštine Zemun.

Ove godine novina je što su u protokolu polaganja cveća učestvovali i predstavnici gradova i opština stradalnika u Drugom svetskom ratu.

Pomen žrtvama u ime Jevrejske zajednice služio je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a u ime SPC vladika valjevski Isihije. Vence na spomen obeležje položili su i predstavnici Grada, Skupštine Vojvodine, Pokrajinske vlade, ambasada Izraela i Mađarske, Matice Romske i potomaka žrtava, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

U delegaciji Gradske opštine Zemun skupu je prisustvovala pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Andrijana Kukolj, i odala poštu nevinim žrtvama jednog od najvećih stratišta.  

Takođe, kao deo ceremonije sećanja sa broda rečne flotile Vojske Srbije u Dunav je spušten venac. 

Posebno, učesnici komemorativnog skupa odali su poštu kod spomen ploče na novosadskoj plaži Štrand, najvećem stratištu januara 1942. godine. 

Za tri dana ubijeno je oko 1.300 novosadskih Srba, Jevreja, Roma. 

Racija mađarskih fašista počela je na Božić, 4. januara u naseljima Šajkaška – Čurug, Gospođinci, Šajkaš, Đurđevo, Mošorin, Titel, Lok, Gardinovci, Vilovo, Žabalj, kao i u Srbobranu, Temerinu i nešto kasnije u Novom Sadu od 21. do 23. Januara. Stravičan zločin trajao je i završio se u Bečeju od 25. do 29. januara, te ratne 1942. godine.

Za mesec dana ukupno je likvidirano više od 4.000 ljudi, te je tako Novosadska racija predstavljala najveći pokolj na području Vojvodine u Drugom svetskom ratu.

U Novom Sadu pogubljenja su vršena širom grada, a najviše su postradali stanovnici Miletićeve i okolnih ulica, kada su mnoga domaćinstva zauvek ugašena.

Tačni podaci nikada nisu utvrđeni zato što su ubijane čitave porodice.

U cilju kulture sećanja Ministarstvo obrazovanja odobrilo je da se ovaj stravičan zločin nađe među ključnim pojmovima, čime će se osigurati da ubuduće svi nastavnici i autori udžbenika istorije obavezno posvete dužnu pažnju ovom pogromu.

beogradski.rs / GO Zemun

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °