9.3 C
Belgrade

Predsednik Vučić obišao radove na izgradnji beogradskog metroa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je tokom obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makišu da se ubrzaju radovi na tom infrastrukturnom projektu, kao i da se metro poveže sa železničkom stanicom Beograd centar u Prokopu.

Vučić je istakao tokom obilaska radova da je veoma važno da kada neko putuje metroom može lako preći na brzu prugu u stanici Prokop i da je zato važno da se odmah, u startu, poveže metro sa prugom Beograd – Novi Sad.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će treća linija metroa ići preko Prokopa, a Vučić predložio da probaju da nađu rešenje da metro bude odmah spojen sa železničkom stanicom u Prokopu.

Momirović je rekao da već postoje tri rešenja za to i da se radi na tome.
Vučić mu je poručio da požure sa tim pošto će Beograd dobiti prvu liniju metroa već za pet godina i da je važno da se sada ne napravi greška, pa da se posle ispravlja, već da se odmah suštinski reše saobraćajnice problemi u Beogradu.

Predsednik je rekao, obraćajući se ministru građevinarstva Tomislavu Momiroviću, da se što više angažuje na realizaciji infrastrukturnih projekata, kako bi mogao da se nastavi rast zemlje i napredak srpske ekonomije.

Ministar finansija Siniša Mali je primetio da uprkos aktuelnoj situaciji u Evropi i svetu nijedan infrastrukturni projekat u Srbiji nije obustavljen.

Predsednik je poručio kineskim izvođačima radova da se drže predviđene dinamike radova i ne kasne, a ako mogu i da ih ubrzaju.

Vučić je tokom obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa rekao da je došao da obodri ljude i da im poruči da ubrzaju realizaciju projekata.

Predsednik je u razgovoru sa francuskim ambasadorom Pjerom Košarom zahvalio francuskim kompanijama na posvećenosti i izrazio uverenje da će projekat biti dodatno ubrzan.

Ambasador je rekao da će francuske kompanije uraditi najbolje što mogu beogradski metro i istakao da je Ežis već uradio studiju izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu.

Vučić je kazao da će i eksproprijacija zemljišta za taj projekat biti ubrzana.

Naglasio je da će beogradski metro modernizovati Beograd i rešiti saobraćajne probleme.

Mali je preneo da se izvode radovi na 71,9 hektara 57 miliona evra plus PDV, kao i da će tu biti izgrađen depo, koji će biti osnov za sve.

Istakao je da je taj novac budžetom već obezbeđen, a Vučić je dodao da za taj deo država nije tražila finansiranje spolja.

Vučić je razgovarao i sa vršiocem dužnosti kineskog ambasadora, koji je preneo predsedniku da je kineska kompanija spremna da zajedno sa domaćinom i francuskim partnerima preduzme maksimalne napore da projekat bude što pre realizovan.

Vučić je rekao Kinezima da ulože dodatne napore na projektu:

„Mi ćemo obezbediti finansiranje, a vi pojačajte radove“, poručio je Vučić.

Mali je rekao da je u prvoj fazi bilo 749 parcela za eksproprijaciju zemljišta.

Vučić je rekao da ukupno ima oko 4.000 parcela za eksproprijaciju ukupno.

„Uradili smo nešto više od jedne šestine, ali za prvu liniju skoro sve“, rekao je Vučić i dodao da su radovi za sada nešto ispred plana i da je velika promena u odnosu na zimus.

Ne smemo da zaustavljamo radove, jer uprkos teškoj situaciji u Evropi i svetu ne želimo da zaustavimo rast.

Vučić izjavio je, nakon što je obišao radove na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju, da je veoma zadovoljan što radovi brzo napreduju, „ispred roka“, i da je važno da se sa tim projektom ne kasni, već da Beograd zaista 2028. godine dobije svoj metro.

Vučić je zahvalio francuskim i kineskim partnerima na projektu, ali i domaćim kompanijama, koje su u značajnoj meri angažovane kao podizvođači, te radnicima koji su svakodnevno na gradilištu.

„U poređenju sa onim što je bilo kada smo poslednju put bili ovde, ovo je neuporedivo. Zadovoljan sam što brzo napreduju radovi, ispred smo vremena i rokova“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je važno da nema kašnjenja, i da Beograd najkasnije 2028. godine dobije svoj metro, da se pokaže da spadamo u red najmodernijih gradova, sa najmodernijim metroom, najrazvijenijim saobraćajem.

„Moramo da imamo metro, i zbog broja ljudi i zbog broja automobila. Potrebno je tražiti alternativna rešenja, a bez metroa, voza, bez brze pruge Beograd – Novi Sad, teško da bismo izdržali pritisak“, ukazao je predsednik.

Vučić je naveo da je izgradnja metroa fantastičan projekat, na kojem se radi vredno i marljivo, dodajući da će obilaziti radove i češće, kako bi podstakao ljude da nastave da rade, zato što je to od ogromnog značaja.

„To je od prioritetnog značaja, za rast BDP-a, rast ekonomije, upošljavanje ljudi. Da se ne prepustimo stihiji, lošim vestima, već da radimo, da pokušamo da se izvučemo sa najmanje štete, da posao obavimo, da zemlju gradimo“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je važno da se vredno radi na velikom poslu na izgradnji metroa, jer to pokazuje da zemlja uspeva da gradi pod ovako nepovoljnim okolnostima.

Podsetio je da će sve tri linije metroa povezati grad, Novi Beograd, Voždovac, Zvezdaru, Čukaricu, Savski venac, Stari grad i biće pomoć u regulisanju saobraćajnih problema.

Francuskim partnerima je posebno zahvalio i na ulaganjima u beogradski aerodrom, dodajući da je Vansi investirao ogroman novac u radove na aerodromu, u jeku korona virusa, kad je bilo najteže, a upravo to je, kaže, doprinosilo rastu BDP-a.

Dodao je da je ugovor sa Vansijem jedan od najboljih koje je neko mogao da potpiše, a francuski partner je ispunio sve ugovorne obaveze i pokazao poštovanje prema Srbiji.

Takođe, zahvalio je i kompaniji „Power China“, koja svoj posao radi dobro na metrou, podsećajući da oni rade i na projektu obilaznice oko Beograda, koji je takođe važan infrastrukturni projekat.

„Da tih 4,5 kilometara bude otvoreno u narednih mesec, dva, a do marta da bude završeno sve, to će biti veliko rasterećenje za Beograd“, rekao je Vučić i dodao da onda ostaje da se vidi kako da se pronađu sredstva za most preko Dunava kod Vinče, kako bi se napravio ceo prsten oko Beograda.

Vučić je najavio i da će narednih dana obilaziti radove na različitim projektima, Moravskom, Braničevskom, da vidi kako se radi, da li radnici koriste dobro vreme, jer to doprinosi razvoju ekonomije, veće plate, dodatni napredak za Srbiju.

Obilasku radova na izgradnji beogradskog metroa prisustvovali su predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i zamenik predsednika Branislav Ćelić.

beogradski.rs / Tanjug

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °