6.2 C
Belgrade

Predstavljen projekat dualnog modela studija

Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda – CEROB, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opštine Čukarica, predstavilo je danas u sali opštine projekat „Razvoj dualnog modela studija-dokvalifikacijom do potpunog formiranja radne sposobnosti“, a sve u cilju podrške dualnom modelu obrazovanja na fakultetima. Ovaj projekat se već sprovodi na tri fakulteta prirodnog smera u Srbiji, a prva iskustva kroz teoriju i praksu stiču studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Tehničkog fakulteta u Kragujevcu.

O značaju dualnog obrazovanja i benefitima za studente govorila je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje prof. dr Gabrijela Grujić, a u ime opštine Čukarica prisutnima se obratio član Veća Miljan Ćeranić. Promociji projekta prisustvovali su učenici Hemijsko-prehrambeno tehnološke škole, Tehničke škole i Trinaeste beogradske gimnazije, koji su imali priliku da se, pre opredeljenja za visokoškolske ustanove, upoznaju sa ovim podelom obrazovanja. O projektu su govorili i predstavnica CEROB-a Margareta Smiljanić, prodekan za nastavu Ana Grčić i Stefan Milić

Prof. dr Gabrijela Grujić je naglasila da je posle uvođenja dualnog obrazovanja u nastavu u srednjim sturčnim školama, 2017.godine, i dobrih iskustava koji su zabeleženi, cilj bio, da se ovaj sistem nastave uvede i za studente svih fakulteta, jer se pokazao da je neophodan kako bi studenti pored teorijskog znanja stekli i praktično iskustvo kroz rad u kompanijama. „Značajni su benefiti ovog modela za studente, jer uz naknadu, dobijaju vredna znanja i iskustvo koje će im omogućiti da prate naprednu tehnološku revoluciju i sutra se zaposle sa adekvatnim i traženim znanjem“, rekla je prof dr Grujić.

Izrazivši zadovoljstvo što je opština bila u prilici da bude domaćin predavanja, Miljan Ćeranić je rekao da je suština kvalitetnog znanja u sticanju teorije i prakse i novih veština. On je podsetio da su nekada ljudi bili obučeni za niz veština i to prenosili na buduća pokoljenja, znajući koliko će im značiti. „Opština Čukarica je potrebu za radnim iskustvom prepoznala pa je kroz tromesečnu praksu u našoj upravi prošlo 20 generacija praktikanata, koji su nakon toga imali isustvo važno za prvi posao“, dodao je Ćeranić.

Na skupu su predstavljeni i dosadašnji projekti usmereni na ovakav vid obrazovanja koji će od naredne školske godine zaživeti na svim fakultetima.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °