2.9 C
Belgrade

Predstavljena „Knjiga o Beogradu 2” autora Gorana Vesića

„Knjiga o Beogradu 2”, autora Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, predstavljena je juče, a na promociji su sem njega govorili Žika Bujukić, redovni profesor Pravnog fakulteta u penziji, i Zoran Kolundžija, prvi čovek izdavačke kuće „Prometej”. Vesić je tom prilikom zahvalio svima na podršci, naročito pokojnima Bratislavu Petkoviću i Milovanu Vitezoviću, koji su ga podstakli na pisanje i objavljivanje. 

– Hrabrost su mi dali ljudi koji su čitali knjigu, tako da ona predstavlja pobedu svih nas koji volimo Beograd. Moj motiv da pišem o Beogradu jeste da probam da sačuvam neke događaje i ljude od zaborava, tako da mislim da je uspeh ako sam to uspeo bar u slučaju jednog događaja ili jedne ličnosti. Teme su različite, ali važne za naš grad. U pričama o starom Beogradu zapravo možemo da saznamo njegovu veličinu. Za nekog je Beograd mesto u kojem živi, neko ima drugačiji osećaj, a za mene je Beograd strast i ljubav – rekao je Vesić. 

On je istakao da ima mnogo još neistraženih delova naše nacionalne istorije, koja je veoma bogata, i najavio da će dok god bude mogao i nadalje pisati o Beogradu. 

– Ko ne poštuje svoju istoriju, on nema prava na budućnost – poručio je Vesić. 

Profesor Žika Bujukić podsetio je prisutne da je tokom promocije prvog izdanja ove knjige nekoliko primeraka bilo spaljeno i da je to jedina knjiga o Beogradu koja je to doživela. To nisu bili ljubitelji već mrzitelji knjige i mrzitelji Beograda, naveo je on. 

– Funkcije budu i prođu. Ako ostaviš nešto iza sebe, to ostane, ali knjiga ostaje za „vjeki vjekov”. Priče su napisane jednostavnim jezikom, ali iza njih stoji ozbiljan rad iz arhivske građe, od čega je nastalo nešto novo. Kako je i sam autor u predgovoru rekao, pokušao je da ne koristi dnevnopolitički govor, već je knjiga nastala iz jednostavne potrebe da saznamo nešto o nama samima. Zato su nam ovakvi autori dragoceni – naglasio je Bujukić. 

Zoran Kolundžija je ocenio da je ovo druga knjiga „koja voli Beograd”. Prethodna je imala dva izdanja u manjim formatima, sa impresivnim tiražima. 

– Ovaj zbir priča je u stvari jedan mozaik grada Beograda kojim se popunjavaju praznine zbog našeg zaborava ili nepažnje. To me je i privuklo autoru jer smo mi inače veoma oskudni u kulturi sećanja. Kada povežete ton za tonom, nastaje melodija i, zahvaljujući Goranu Vesiću, ovom knjigom dobili smo divnu melodiju Beograda – naveo je Kolundžija.  

Ilustracije je uradio slikar Nebojša Đuranović, a slike će se naći na aukciji koja će i ovog puta biti humanitarnog karaktera. Odlomke su govorili glumci Lazar Ristovski i Svetislav Goncić, a promociji u Skadarliji prisustvovali su brojni predstavnici Grada Beograda i javnog života. 

Do sada je odštampano 35 hiljada primeraka Vesićevih knjiga, koje su podeljene ili prodate. „Knjiga o Beogradu” prevedena je na ruski, kineski, engleski, a u pripremi je i prevod na nemački i mađarski. Nastavak ove knjige ima 60 kolumni koje Goran Vesić jednom nedeljno objavljuje u listu „Politika”. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °