4.4 C
Belgrade

Predstavljena prva usvojena Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Beogradu

Grad Beograd u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju u okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u saradnji sa predstavljena je prva Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od 2022. do 2032. godine. 

Strategija pokriva pet prioritetnih oblasti obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalnu zaštitu. 

Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda, istakla je da je ova strategija izrađena uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i da nije usmerena samo na unapređenje položaja Roma već i na čitavu lokalnu zajednicu koja treba da se menja na takav način da uključuje Rome i Romkinje kao svoje ravnopravne i jednake članove u sve aspekte života.

– U okviru različitih projekata i u saradnji sa međunarodnim organizacijama i institucijama, Grad Beograd je u proteklom periodu do sada zbrinuo 291 porodicu, odnosno 1.314 lica. I u narednom periodu, Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu biće posvećeni unapređenju položaja Roma, čemu svedoči i Odluka o usvajanju prve strategije za socijalno uključivanje Roma, koja predstavlja dokument strateškog opredeljenja Grada Beograda u oblasti unapređenja prava i položaja lica romske nacionalnosti koja žive na teritoriji grada. Imajući na umu sve relevantne društvene i ekonomske aspekte, odlučni smo u nastojanju da Beograd postane bolje mesto za život za sve svoje žitelje, uključujući i građane romske nacionalnosti. Vizija Strategije glasi: Grad Beograd je dobro mesto za život i rad svih njegovih građana i građanki i trudićemo se da poštujemo principe strategije, te da na taj način unapredimo socijalno-ekonomski položaj Roma i Romkinja u gradu Beogradu, uz uvažavanje njihovih manjinskih prava i postizanje veće socijalne uključenosti u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite – objasnila je Nataša Stanisavljević.

Miloš Mihajlović, načelnik Odeljenja za unapređenje položaja Roma u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda, rekao je da se na dokumentu radilo zajedničkim snagama gotovo godinu dana i da predstavlja prvi strateški dokument javne politike Grada Beograda koji postavlja temelje za unapređenje položaja Roma. 

– Na inicijativu Sekretarijata za socijalnu zaštitu, gradonačelnik grada Beograda je formirao radnu grupu za izradu ovog strateškog dokumenta. Članovi grupe su bili svi sekretarijati koji su nadležni za ovu oblast, romske nevladine organizacije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i mnoge druge organizacije. Program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” pružio je stručnu i tehničku podršku za izradu pomenute strategije i pratećeg akcionog plana, a radna grupa, sastavljena od 16 članova iz različitih nadležnosti, doprinela je tome da dokument dobije svoj sadašnji oblik. Takođe, mere i aktivnosti iz ove strategije su usklađene sa ciljevima održivog razvoja i Agendom 2030. – poručio je Miloš Mihajlović.

Robert Bu, vođa tima programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, izjavio je da unapređenje strateškog okvira za socijalno uključivanje Roma i Romkinja predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva programa.

– Na inicijativu Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, od jula 2021. godine je započet proces izrade Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od 2022. do 2032. godine, sa pratećim akcionim planom. Ono što karakteriše sam proces izrade ove strategije jeste visok nivo učešća svih relevantnih aktera, od nadležnih sekretarijata, preko institucija do organizacija civilnog društva, i u tome se ogleda vrednost dokumenta i potencijal za uspešnu implementaciju – rekao je Robert Bu.

Ovaj dokument predstavlja strateško opredeljenje Grada, a prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine broj Roma i Romkinja je nešto iznad 27.000, tako da su oni najveća nacionalna manjina u Beogradu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °