11.4 C
Belgrade

Predstavljena uputstva servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji

Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji organizovao je predstavljanje „Uputstva za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar“ namenjeno upravnicima stambenih zajedinca, kao i „Uputstva za postupanje osoba sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar“ za osobe sa invaliditetom.

Skupu je ispred Gradske opštine Vračar prisustvovao Kosta Malović, pomoćnik predsednika opštine i Irena Lakobrija Delić, koordinatorka projekta međuopštinske saradnje. „Jedan od prioriteta Opštine Vračar, u narednom periodu, biće unapređenje projekta pristupačnosti, sa fokusom na postupanju prema osobama sa invaliditetom,kako bi se sačuvali njihovi životi. Oni imaju različite kapacitete i neophodno je da sve informacije o sistemu zaštite i spasavanja budu dostupne svim osobama sa invaliditetom u njima pristupačnim formatima i tehnologijama“, izjavio je Kosta Malović.

Skup je otvorila savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković rečima: „Uputstvo koje je danas predstavljeno je rezultat aktivnosti koja se sprovodi u okviru projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“ u kojem učestvuju Grad Beograd, Grad Novi Sad i gradske opštine Vračar i Savski venac, a koji je podržan od strane švajcarske vlade. Fokus je na postupanju prema osobama sa invaliditetom,  na tome koje preventivne mere preduzeti, odnosno kako reagovati i na koji način pomoći stanarima koji se otežano kreću, koji su slepi ili slabovidi, ili gluvi i nagluvi. Prema vrsti invaliditeta, dati su saveti šta preduzeti kako bi se sačuvali njihovi životi i imovina u slučaju požara ili zemljotresa, a kada se zateknu u svom stanu, u stambenoj zgradi“.

Nikola Prica, sekretar  Crvenog krsta Vračar održao je kratku obuku za upravnike stambenih zajednica i za predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom. Pored opštih pravila lične i uzajamne zaštite u slučaju požara i zemljotresa, Prica ih je edukavao koji rizici i opasnosti postoje u našem okruženju, kako da naprave plan i komplet za preživljavanje u skladu sa svojim potrebama i dao najvažnije savete kako da postupaju i reaguju u slučaju požara ili zemljotresa u svojoj zgradi, kao i kako da pomognu komšijama koji su ugroženi i kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška.

Prijatelji iz DDOR osiguranja pripremili su za prigodne poklone (rokovnike, olovke  i poklon vaučere) i pružili su važne informacije o uslugama osiguranja.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °