11.4 C
Belgrade

Predstavljena uputstva za otporniju zajednicu u Centru za kulturu „Lazarevac“

Uputstva za postupanje u vanrednim situacijama namenjena osobama sa invaliditetom i za upravnike stambenih zajednica, predstavljena su u Centru za kulturu „Lazarevac“.

Domaćin skupa, Ivan Nedeljković, pomoćnik predsednika Gradske opštine Lazarevac, pozdravio je skup i zahvalio se prisutnima što su došli u Centar za kulturu „Lazarevac“ i naglasio da je predstavljanje uputstava za postupanje u vanrednim situacijama samo početak predavanja i početak saradnje između opština na ovu temu.

Irena Lakobrija Delić, koordinatorka međuopštinske saradnje se zahvalila domaćinu Ivanu Nedeljkoviću na gostoprimstvu i saopštila prisutnima da završne aktivnosti projekta međuopštinske saradnje, u kojima učestvuju: Grad Beograd, Grad Novi Sad i Gradske opštine Vračar i Savski venac imaju cilj da povećaju svest upravnika da u okruženju postoje komšije kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška, kao i da informiše upravnike kako da postupaju prema osobama sa invaliditetom u slučaju požara ili zemljotresa i kako da same osobe sa invaliditetom preventivno deluju i reaguju u slučaju požara ili zemljotresa. Naglasila je da se projektne aktivnosti sprovode u okviru projekta „Unapređenje međuopštinske saradanje u cilju jačanja kapaciteta Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“, koji je finansijski podržala Vlada Švajcarske preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Uputstva su predstavljena od strane sekretara Crvenog krsta „Vračar“ Nikole Price koji je kroz kratku obuku predstavio pravila lične i uzajamne zaštite u slučaju požara i zemljotresa, govorio o rizicima i opasnostima kada je reč o katastrofama, i dao je praktične savete kako da pruže prvu pomoć, kako da reaguju i postupaju u slučaju požara i zemljotresa i na koji način pomoći osobama sa invaliditetom, prema kategoriji invaliditeta.

Skupu su prisustvovali predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom, profesionalni upravnici i predstavnici: predškolske ustanove, Centra za kulturu, JPKP Lazarevac, Elektroprivrede Lazarevac, Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac, kao i vatrogasci.

Poklone za prisutne učesnike donirala je kompanija „Galenika Pharmacia“. Kao društveno-odgovorna kompanija koja je svim učesnicima poklonila pakete prve pomoći, na ovaj humani način doprila je jačanju otpornosti zajednice na rizike od katastrofa, posebno osetljivih grupa i postala deo vrlo važnih akcija u zajednicama u Novom Sadu, Beogradu i opštinama Vračar i Savski venac.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °