11.4 C
Belgrade

Predstavljeni javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje

Opština Zemun i Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Beograd, predstavili su javne pozive za finansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Reč je o trinaest konkursa o kojima su prisutne nezaposlene i poslodavce detaljno informisale načelnice odeljenja NSZ-a, svaka iz svoje oblasti.

Predstavljanju je prisustvovao član Veća opštine Zemun i predsednik Saveta za zapošljavanje Dragan Matijević.

Nacionalni akcioni plan za period 2021–2023. za sprovođenje Strategije zapošljavanja 2021–2026. podrazumeva da se iz budžeta finansiraju mere stručne prakse, pripravništvo za mlade sa visokim obrazovanjem i za nezaposlene sa srednjim obrazovnim nivoom, zatim sticanje praktičnih znanja, obuke na zahtev poslodavca, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica u kategoriji teže zapošljivih, kao i za samozapošljavanje i organizovanje javnih radova.

U neposrednom, detaljnom i otvorenom razgovoru sa prisutnima, predstavnice NSZ-a uputile su zainteresovane na koji način mogu doći do pravog profesionalnog izbora.

Savetodavna pomoć je dostupna i u opštinskim filijalama, te se do državne pomoći u vidu subvencija i bespovratnih finansija praktično nikada nije moglo doći lakše ni organizovanije nego sada, što je prilika i za samostalno započinjanje posla, prekvalifikaciju i stručno usavršavanje.

U vezi sa tim, podaci govore da je u Beogradu u prošloj godini samo zahvaljujući realizaciji javnog poziva nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje otvoreno 400 do 500 novih preduzetničkih radnji ili preduzeća, dok je na republičkom nivou ta brojka između 3.600 i 4.000 novih privrednih subjekata.

beogradski.rs / GO Zemun

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °