2.9 C
Belgrade

Predstavnici opštine Obrenovac i pomoćnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogićević posetili farmu u Orašcu

Predstavnici Gradske opštine Obrenovac i pomoćnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogićević, danas su posetili farmu u Orašcu. Oni su ovom prilikom ostvarili uvid u način rada na ovoj farmi, kao i potrebama poljoprivrednika. Poljoprivrednici zainteresovani za aktuelne javne pozive namenjene poljoprivrednim proizvođačima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, za sve detaljnije informacije o uslovima apliciranja na raspisane konkurse, mogu se javiti Kancelariji za poljoprivredu opštine Obrenovac.

Branko Leontijević direktor firme LSB Stočar Ub naglasio je, da se na farmi u svakom trenutku može naći oko 1300 grla stoke.

– Farma Orašac je kapaciteta od oko 1500 grla stoke. Obezbeđujemo svu napasnu hranu na teritoriji opštine Obrenovac, odnosno na zemljištu koje smo dobili na osnovu prava zakupa, a koncentrovanu hranu dobijamo iz naše fabrike sa Uba. Svu junad koju utovimo ovde, plasiramo u našu klanicu na domaćem i inostranom tržištu – naveo je Leontijević.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslva Čučković prilikom obilaska farme u Orašcu poručio je, da je ova farma upravo dokaz da je poljoprivreda treći stub razvoja Obrenovca.

– Obrenovački poljoprivrednici aktuelnim subvencijama i programima mogu ponoviti sve što je potrebno u domaćinstvu, ali i izbeći krizu koja je nastupila u vezi sa cenama inputa za predstojeću setvu, pre svega mislim na đubriva – rekao je Čučković.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogićević podsetio je na aktuelne javne pozive namenjene poljoprivrednim proizvođačima i pozvao poljoprivrednike da konkurišu i ostvare predviđene olakšice.

– Stočari imaju više mogućnosti da apliciraju u ovoj godini, kada su subvencije u pitanju – rekao je Bogićević i dodao da postoje izvesni problemi kada je proizvodnja mleka u pitanju, te je najavio sistemska rešenja, kako kaže, izradu strategije proizvodnje mleka u Srbiji.

Iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Obrenovac pozivaju sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače, vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, da se odazovu javnim pozivima koji su u toku.

– Otvoreni su konkursi za kupovinu priključne mehanizacije i traktora. Takođe je u opticaju i konkurs Ministrastva, gde poljoprivrednici mogu ostvariti povrat od 50% od ukupnog ulaganja u investiciju – navela je Jelena Muškinja iz Kancelarije za poljoprivredu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °