-2.2 C
Belgrade

Predstavnici opštine Obrenovac posetili opštinu Raška

Na teritoriji opštine Raška izgrađeno je jedno od prvih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na prostoru Srbije. Danas su predstavnici opštine Obrenovac sa predstavnicima Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod i kanalizacija” i Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine, obišli opštinu Raška, kako bi sa predstavnicima ove opštine i nadležnih preduzeća, razmenili iskustva, i videli jedan od primera dobre prakse, kada je u pitanju izgradnja ovih potrojenja.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod i kanalizacija” Branko Matić podsetio je, da je u opštini Obrenovac u okviru projekta Čista Srbija, u toku realizacija projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

– Želimo da obezbedimo najbolje za naš grad, da voda koja bude ispuštana, nakon izgradnje ovih postrojenja bude najboljeg kvaliteta i da tako na još jedan način zaštitimo životnu sredinu i učinimo je boljom za buduće generacije. Svi moji saradnici su danas tu, u budućnosti ćemo takođe deliti iskustva sa ovim ljudima kji su izgradili ovo fenomenalno postrojenje – naglasio je Matić.

Kako ističe predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić, od ove godine, zvanično je pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

– Kao i verovatno u svim delovima Srbije, gde ima reči o izgradnji ovakvog postrojenja, u Raškoj je bilo građana koji su delili svakakve neproverene informacije, nisu dozvoljavali da se izvrši izgradnja. Međutim, kao lokalna samouprava, napravili smo izlete u Sloveniju i Suboticu, kako bi ljudima pokazali šta znače nova postrojenja koja bi služila za prečišćavanje otpadnih voda, te da pokažemo da ova postroenja ne utiču na život ljudi koji žive u blizini – naveo je Rakitić.

On je najavio da će se u narednom periodu raditi na izradi projekta kojim bi se rešilo prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Kopaonika, budući da je kako kaže, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedno od najefikasnijih rešenja, kada je reč o zaštiti životne sredine.

– Otpadne vode se u ovim postrojenjima prečišćavaju, te se 95% čistije vraćaju u reku Ibar. Sva kanalizaciona voda iz Raške dolazi u ovo postrojenje i odavde prečišćena se vraća u Ibar – objasnio je Rakitić.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković prilikom posete opštini Raška, naveo je da će postorojenje za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji opštine Obrenovac biti građeno naredne 2 godine, te da su dobro došla sva pozitivna iskustva opština koje su prošle kroz proces izgradnje.

– Ponosan sam što smo gosti dobrih domaćina, kao što je predsednik opštine Raška, koji je od ovog kraja napravio jedno lepo i ugodno mesto za život. S obzirom da će naša fabrika za prečišćavanje otpadnih voda biti sagrađena između autoputa i Kolubare, sa druge strane Zabrana, važno je da tih 800 metara prolaska ispod Kolubare bude urađeno na najkvalitetniji mogući način kako ne bi dolazilo do problema prilikom rada postrojenja – naveo je Čučković.

Kako kaže tehnologija i kvalitet gradnje ovih postrojenja su unapređeni, pa je moguće da postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda budu smeštena u naseljenim delovima opština, a da ne remete kvalitet života građana.

Direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine Svetozar Andrić naglasio je, da će se problem prečišćavanja otpadnih voda zahvaljujući projektu Čista Srbija rešiti, pa će način na koji se otpadne vode prerađuju biti usklađen sa važećim evropskim standardima.

– Fekalna voda se prerađuje na potpuno prirodan način, a krajnji produkt je mulj, potpuno oslobođen mirisa i kao takav se može koristiti u različite svrhe, za proizvodnju biljnih kultura, kao i za prekrivanje deponije – objasnio je Andrić.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
overcast clouds
-2.2 ° C
-0.2 °
-4.3 °
85 %
0kmh
88 %
Пет
4 °
Суб
3 °
Нед
6 °
Пон
5 °
Уто
1 °

Servisne vesti