6.2 C
Belgrade

Prestižna nagrada grada poljoprivredniku iz Boljevaca

Sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić obišao je domaćinstvo Mihalj Pavel-Davida iz Boljevaca, dobitnika Nagrade Grada Beograda za poljoprivredu u 2021. godini. 

Iako mlad, Mihalj Pavel-David može se podičiti titulom izuzetno uspešnog poljoprivrednika koji je pored diplome inženjera poljoprivrede nastavio tradiciju svoje porodice da se intenzivno bavi svinjarstvom, živinarstvom i ratarstvom. Ozbiljne temelje i tridesetogodišnje radno iskustvo nasledio je od utemeljivača porodičnog gazdinstva, dede Mihalj Pavela.

Mihalj Pavel je sa navršenih 18 godina, počeo da upravlja farmom svinja koja je u tom momentu brojala oko 600 jedinki. Ambiciozni planovi i ozbiljan strateški pristup u razvoju uticali su da nabavi genetski kvalitetna umatičena grla, nerastove i krmače rase jorkšir i landras. Trenutno ovo gazdinstvo broji 150 umatičenih priplodnih krmača, koje u proseku godišnje oprase oko 30 prasadi po grlu. U uzgoju je preko 2500 jedinki, a godišnje se tržištu isporuči preko 2.000 tovljenika u prvoj klasi kvaliteta. Od 2020. godine u saradnji sa Institutom za stočarstvo uvodi lasastu mangulicu, u skladu sa poslovnim opredeljenjem zasnovanom na proizvodnji domaćih visokovrednih prerađevina, za čijim proizvodima postoji izražena tražnja na domaćem tržištu. U slobodnom sistemu uzgoja trenutno se nalazi preko 170 grla. Ovo porodično gazdinstvo poseduje i živinarsku farmu kapaciteta 300.000 brojlera u turnusu. Na 700 hektara obradivih površina uzgajaju se ratarske kulture poput kukuruza, pšenice, soje, suncokreta i uljane repice.

Veliko znanje, iskustvo i jasna opredeljenost u proizvodnji, uticali su na uspešno ovladavanje kompleksnim fazama procesa proizvodnje. Osnovni koncept rada zasniva se na primeni savremenih tehničko-tehnoloških rešenja proizvodnje, držanju visokoproduktivnih rasa svinja i ishrani kompletnim smešama. Sam uzgoj se odvija uz upotrebu savremene mehanizacije i automatizacije procesa proizvodnje, primenom elektronike i računarske tehnike u ishrani i kontroli ambijetalnih uslova putem upotrebe raznih modernih sistema ventilacije i klimatizacije.

Obilasku su prisustvovali podsekretarka Sekretarijata za poljoprivredu Snežana Vračar, predsednik opštine Surčin Stevan Šuša, načelnica Odeljenja za lokalno ekonomski razvoj Aleksandra Jelesijević Gligorić, predsednik Komisije za dodelu nagrada Grada Beograda, prof. dr Raško Stefanović, Danilo Golubović, ispred Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Nenad Katanić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Aleksandar Bogunović predstavnik Privredne komore Srbije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °