19.6 C
Belgrade

Prodajna izložba dece sa autizmom u Novobeogradskoj kulturnoj mreži

Povodom 2. aprila, Svetskog dana podizanja svesnosti o autizmu, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je danas u prostorijama Novobeogradske kulturne mreže prodajnu izložbu radova dece sa autizmom pod nazivom „Svako dete je umetnik”. Izložbu je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, u saradnji sa Opštinom Novi Beograd.

Stanisavljevićeva je rekla da je ova izložba samo jedna od manifestacija koje obuhvataju celu nedelju u kojoj će biti reči o problemima sa kojima se osobe sa autizmom suočavaju, napomenuvši da će za tu priliku, u znak podrške, 2. aprila, kao i prethodnih godina, simboli grada biti osvetljeni plavom bojom. Kao znak lične podrške, Stanisavljevićeva je kupila tri rada sa izložbe i tom prilikom istakla da će sva sredstva prikupljena na ovaj način biti iskorišćena za unapređenje rada Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

– O osobama sa autizmom ne govorimo samo jedan dan u godini, već o njima brinemo svih 365 dana u godini. Kontinuiranu podršku pružamo ne samo osobama sa autizmom već i njihovim porodicama, a jedna od najvažnijih usluga podrške su dva specijalizovana dnevna boravka koje koristi oko 200 osoba sa autizmom. Tu je i usluga ličnog pratioca koja je veoma važna za predškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku decu. Ponosni smo i na smeštaj „Predah” u Šekspirovoj ulici, koji je najsavremeniji objekat takve vrste u Evropi, gde roditelji mogu u trenucima kada im je to neophodno zbog različitih obaveza da smeste decu u kratkovremeni smeštaj. Važna je i činjenica da smo pokrenuli formiranje radne grupe za izradu strategije za osobe sa invaliditetom u Gradu Beogradu gde će jedna od ključnih stvari biti dalje poboljšanje uslova za osobe sa autizmom i njihove porodice jer planiramo nove vrste usluga i podrške – rekla je Nataša Stanisavljević.

Zamenik predsednika opštine Novi Beograd Srđan Minić ukazao je na pomoć koju ova gradska opština uvek pruža sugrađanima kojima je ona neophodna, dodajući da današnje ustupanje prostora Novobeogradske kulturne mreže za prodajnu izložbu predstavlja još jedan vid podrške.

– Obaveza svih nas je da pomognemo i podržimo ovakve manifestacije. Deci oboleloj od autizma i njihovim roditeljima želimo da damo snagu i volju da nastave borbu uz našu pomoć i razumevanje. Aukcijom slika želimo da damo doprinos da njihovo udruženje ima bolje uslove za rad a stojimo im na raspolaganju i za sve njihove druge akcije – kazao je Minić.

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić podsetio je da je ova prodajna izložba samo jedna od manifestacija koje se održavaju tokom ove nedelje i najavio da će centralna manifestacija biti održana u petak, na Trgu republike.

– Nastupićemo zajedno sa decom Predškolske ustanove „Stari grad”, što znači da će nas ukupno biti oko 400, a sa nama će biti i poznate ličnosti iz kulturnog života koje nam daju podršku u radu. Saradnja sa Gradom Beogradom je izuzetno dobra, mnogo toga je urađeno na unapređenju našeg statusa, a otvoreni su i novi servisi podrške za decu sa autizmom i njihove roditelje – rekao je Gojić, izrazivši uverenje da će podrška Grada biti nastavljena i u budućnosti.

Današnjoj prodajnoj izložbi prisustvovali su učenici Gimnazije „Stefan Nemanja”, koji su u znak podrške prikupili dodatna novčana sredstva za rad udruženja, kao i predškolci iz Predškolske ustanove „Novi Beograd”.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °