14.8 C
Belgrade

Proglašeni januarski šampioni bezgotovinskih transakcija na beogradskim pijacama

Januarskim šampionima bezgotovinskog plaćanja na beogradskim pijacama uručene su nagrade u okviru pilot projekta „Digitalizacija beogradskih pijaca”, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća „Gradske pijace”. Prvo i drugo mesto osvojili su zakupci sa pijaca „Đeram” i „Palilula”, sa ukupno 97 odnosno 86 ostvarenih transakcija. Treća nagrada pripala je zakupcu sa pijace „Kalenić”, sa realizovane 62 transakcije. Četvrto i peto mesto osvojili su zakupci sa pijace „Đeram”, sa 34 odnosno 33 transakcije. 

Kako bi svi zakupci koji su deo pilot projekta „Digitalizacija beogradskih pijaca” imali podjednake šanse da osvoje nagradu, jedno od pravila je da zakupci koji dobiju nagradu u jednom mesecu, ne mogu da učestvuju u postupku nagrađivanja naredna tri meseca. 

Od novembra 2021. godine, otkada je krenulo nagradno takmičenje pa do danas, realizovano je oko 7.000 bezgotovinskih transakcija na 42 POS terminala na tri beogradske pijace „Kalenić”, „Đeram” i „Palilula”.

Broj realizovanih bezgotovinskih transakcija u poslednja tri meseca dobar je pokazatelj koliko je kupcima značajano uvođenje ovakvog vida plaćanja. Samo u januaru na ove tri pijace ostvareno je više od 2.000 transakcija.

Kupci sa beogradskih pijaca izjavljuju da im je uvođenje ovakvog vida plaćanja olakšalo kupovinu pošto ne moraju da traže bankomate ili čekaju da usitne novac. Takođe navode da bi bilo značajno da se bezgotovinsko plaćanje omogući na većem broju tezgi, kao i na mestima prodaje mlečnih i suhomesnatih proizvoda. 

Igor Vilaj, dobitnik nagrade sa pijace „Đeram”, izjavio je da je kupcima važno uvođenje plaćanja karticom jer im pruža izbor u načinu plaćanja. Plaćanje karticom privuklo je nove mušterije, koje su ovu novinu prvo dočekale s nevericom, a sada rado plaćaju karticom ili mobilnim telefonom. 

Zakupac sa pijace „Đeram” Jelena Škodrić, koja je takođe osvojila nagradu, navodi da je u sve oštrijoj tržišnoj konkurenciji bilo neophodno uvođenje mogućnosti da se i na drugačiji način plate proizvodi kupljeni na pijaci. Dodaje i to da se proces plaćanja odvija brzo i da kartice koriste kupci svih generacija. 

Pilot projekat „Digitalizacija beogradskih pijaca” pokrenula je Privredna komora Srbije, a inicirala kompanija Mastercard. Ovaj projekat se realizuje uz podršku JKP „Gradske pijace” i kompanija Payten, Chipcard i banke Intesa. 

Svakog meseca do kraja oktobra ove godine, pet trgovaca koji ostvare najveći broj bezgotovinskih plaćanja osvajaju novčanu nagradu u iznosu od 12.000 dinara zahvaljujući kompanijama Mastercard i Chipcard, navedeno je u saopštenju JKP „Gradske pijace”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °