2.5 C
Belgrade

Program „Povratak u Beograd” posvećen oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je danas, poslednjeg dana manifestacije „Dani slobode”, dramskoj sceni „Povratak u Beograd”, koja je posvećena oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu.

Vidovićeva je tom prilikom istakla da se danas sa ponosom sećamo dana kada su elitne jedinice srpske vojske, pod komandom generala Petra Bojovića, ušle u Beograd.

– Zaslužili smo kao narod da ponosno slavimo pobede u Prvom svetskom ratu, jer smo se u tom ratu borili ne samo za pobedu već i za fizički opstanak našeg naroda. Današnji dan je simbol naše pobede i preživljavanja. Na ovaj dan pominjemo slavne heroje naše istorije, poput vojvode Živojina Mišića, Radomira Putnika, Petra Bojovića i drugih – istakla je zamenica gradonačelnika.

Ona je podsetila da niko od srpskih saveznika nije imao tako strahovite gubitke kao srpski narod.

– Naš grad je jedan od najviše rušenih, ali i najviše branjenih gradova u Evropi u tom ratu. U prvim danima pogođene su neke od najvažnijih ustanova i institucija u našem gradu. Naša konačna pobeda je značila pobedu brojčano malog naroda koji je uspeo da preživi, sruši moćnu carevinu i obezbedi svoj opstanak. Srbija je iz tog rata izašla kao pobednik, a naš Beograd je čuveni general Franše d’Epere odlikovao francuskom Legijom časti, odlikovanjem koje nosi samo pet gradova u svetu, što je velika čast – rekla je Vesna Vidović.

Prvi novembar je jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih događaja u našoj slavnoj istoriji kada je oslobođena prestonica Kraljevine Srbije i kada je srpska vojska izgnala poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije.

Manifestacijom „Dani slobode” obeležava se oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu i traje od 20. oktobra, kada su jedinice NOVJ i Crvene armije oslobodile Beograd u Drugom svetskom ratu, do 1. novembra, kada je srpska vojska to učinila u Prvom svetskom ratu.

Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Violeta Filip, Igor Mušić i Vuk Mirčetić i sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °