12.4 C
Belgrade

Projekat reciklaže i ručne proizvodnje papira Udruženja „Naša kuća“ podržala Opština Zvezdara

U razgovoru predsednika Gradske opštine Zvezdara Vladana Jeremića i predstavnika Udruženja za podršku dece ometene u razvoju „Naša kuća“ dogovorena je saradnja na projektu koji ovo Udruženje realizuje od 2019. godine zajedno sa japanskom Agencijom za međunarodnu saradnju i Organizacijom za podršku osoba sa invaliditetom iz japanskog grada Ikoma.

U pitanju je Projekat ručne proizvodnje papira od upotrebljene ambalaže odnosno praznih paklica cigareta.

Druga faza projekta, koju će podržati Gradska opština Zvezdara, sastoji se u pokretanju fabrike za reciklažu i ručnu proizvodnju papira na teritoriji opštine Zvezdara koja bi zapošljavala tridesetoro osoba sa invaliditetom. Projekat će finansijski podržati partneri iz Japana dok će Opština pomoći u pribavljanju dokumentacije i pronalaženju adekvatnog prostora za fabriku kao i u izgradnji nedostajuće infrastrukture.

„Gradska opština Zvezdara vodi aktivnu socijalnu politiku i osobe sa invaliditetom su uključene u naše različite vidove podrške i pomoći. Svesni smo da je konkretna pomoć, kao što je podrška ovom projektu od izuzetnog značaja u povezivanju lokalnih organa vlasti i organizacija osoba sa invaliditetom. Predstavnicima Uduženja „Naša kuća“pružamo punu podršku i nadamo se da ćemo time pokrenuti i druge na aktivnosti koje će omogućiti bolje uslove rada i života za sve.“, rekao je Vladan Jeremić.

Prema rečima predsednice Udruženja „Naša kuća“ Anice Spasov korist od otvaranja ovakve fabrike bila bi višestruka: pre svega za korisnike koji bi imali priliku da zarađuju kroz radnu terapiju koja je usklađena sa njihovim mogućnostima i zdravstvenim stanjem, uključena bi bila čitava zajednica u obezbeđivanje sirovine, podigla bi se svest o značaju ekologije i smanjenju otiska ugljen dioksida ali i uticalo na promenu stavova naše sredine o mogućnostima zapošljavanja i  društvene participacije  osoba sa invaliditetom.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednika Gradske opštine Zvezdara Dragana Đurić, Ivona Fuštić, ispred Kabineta predsednika GO Zvezdara, predsednica Udruženja Anica Spasov, Mirjana Sakić, konsultant za razvoj socijalnog preduzetništva i socijalnih usluga i Radojica Strnjačević, član Udruženja.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °