4.6 C
Belgrade

Promena tehnologije odnošenja otpada uz zamenu dotrajalih kontejnera na Bežanijskoj kosi

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” završava projekat promene tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada uz zamenu dotrajalih kontejnera u beogradskom naselju Bežanijska kosa. Sa terena će biti povučeno 230  klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1,1 kubni metar, a postavljeno 155 novih džambo kontejnera zapremine 3,2 kubika.

Džambo kontejnera zauzimaju manji deo javne površine, a zaprimaju veće količine otpada. Poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni, pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera, koji se inače, otvara pomoću nožne papuče što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu. Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju i prednost jer ne poseduju točkiće, pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradaske čistoće”, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera se učesnici u saobraćaju dovode u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem. 

Novi kontejneri doprineće poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i pozitivno uticati na izgled beogradskih ulica.

U Beogradu ima oko 30.000 sudova za odlaganje komunalnog otpada na deset opština koje su u nadležnosti JKP „Gradska čistoća”. Svakodnevno se prati situacija na terenu i potrebe sugrađana. Redovno se vrši zamena starih i dotrajalih sudova za odlaganje komunalnog otpada, jer je cilj JKP „Gradska čistoća” da grad bude čistiji, uredniji, ali i da se stanjem kontejnera ne narušava estetika ulica. Kontejneri su gradski inventar, ali i svojina svih Beograđana. Izuzetno je važno očuvati sudove za komunalni otpad kako bi bili u funkciji i na korist žiteljima glavnog grada Srbije, jer predstavljaju jednu od glavnih karika u održavanju higijene grada. 

„Gradska čistoća” apeluje na sugrađane koji se greju na čvrsta goriva da u kontejnere odlažu isključivo ugašen i dobro ohlađen pepeo, a nikako žar. Nesmotreno bacanje žara i nedovoljno ugašenog pepela je najčešći uzrok izazivanja vatre u sudovima za odlaganje komunalnog otpada, što dovodi do njihovog trajnog uništenja. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
4.6 ° C
4.8 °
3 °
81 %
4.1kmh
0 %
Сре
6 °
Чет
5 °
Пет
6 °
Суб
8 °
Нед
5 °