2.5 C
Belgrade

Promenada Grockom: „Od srpskog varoškog doma do nezaboravnog jugoslovenskog glamura“

Promenada Grockom „Od srpskog varoškog doma do nezaboravnog jugoslovenskog glamura“ u organizaciji Centra za kulturu Grocka i „Beograda za početnike“ za „Dane evropske baštine – Održivo nasleđe“, održana je proteklog vikenda i obuhvatila je neke od izuzetno znamenitih mesta i kulturnih dobara, koji daleko prevazilaze lokalni karakter ove stare varoši kraj Dunava.

Priča o kulturnim dobrima Grocke je potpuno u duhu velike evropske manifestacije koja slavi kulturno nasleđe i čuva ga od zaborava…

Nakon okupljanja u gostoljubivoj toplini Rančićeve kuće, srpskom varoškom domu u kome „stanuje“ Centar za kulturu Grocka i aktuelna izložba „Putujuće šare Srbije“, domaćički tandem u sastavu direktorke ustanove Zorice Atić, istoričarke umetnosti, i Smiljane Popov, autorke i urednice TV serijala „Beograd za početnike“, dočarao je publici lepotu podneblja, baštine i trajanja. Jer je Grocka, uz živopisne pejzaže s pogledom na reku, jednako čuvena i po znamenitim ljudima i kulturnoj baštini.

Posetiocima je ovom prilikom upriličeno i druženje sa autorkom izložbe „Putujuće šare Srbije“, dr um. Milicom Živadinović, koja je provela zainteresovanu publiku kroz izložbu.

Nešto dalje od Rančićeve kuće, pruža se stara Čaršija, deo nekadašnjeg Carigradskog druma i srce gročanske varoši, čuvena ambijentalna celina od velikog značaja za Srbiju. U rangu je Kosančićevog venca i starog jezgra Zemuna, i ima najviše sačuvanih starih srpskih kuća – zaštićenih spomenika kulture u čitavom Beogradu.

Negujući kulturu sećanja, kraj biste Ilije Garašanina i potom u Legatu dr Aleksandra Kostića promenada je začinjena dirljivom pričom o znamenitim Gročanima i Beograđanima poput Ilije Garašanina, prof. dr Aleksandra Kostića i prof. dr Smilje Kostić-Joksić, koji su svojim delovanjem omogućili napredak i razvoj Srbije – i takođe ostavili neizbrisiv trag u Grockoj. Restoran „Vinogradi“ je u staroj Jugoslaviji bio stecište umetničke elite i stranih delegacija, a svojim panoramama privlačio je brojne posetioce i izletnike, počev od jugoslovenskog predsednika Tita, i zaslužio kompliment da ima „pogled lepši nego sa Meseca“…

beogradski.rs / CZK Grocka

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °