12.4 C
Belgrade

Promocija posthumne zbirke pesama Marka Boškovića

Biblioteka ”Vlada Aksentijević” i porodica Bošković, predstavili su posthumnu zbirku poezije Marka Boškovića, mladića koji je nastradao u Čikagu 2019. godine. Zbirka poezije ”Okrajak vremena” realizovana je na inicijativu Markove porodice, koja je ovu knjigu predstavila javnosti na poetskoj večeri održanoj u dvorištu biblioteke u petak, 20. maja.

Prema rečima Markove sestre Ivane Gavrić, Marko je pisao o svemu onome u čemu je video ljubav.

– Marko se interesovao za poeziju od kada je progovorio, njegove rečenice, stihovi razvlačili su se kroz našu kuću od njegovog prvog govora. Mi smo bili sakupljači od kada se on rodio i propričao. Dok nije naučio da piše, sestra i ja smo zapisivale Markove stihove, a potom je on to nastavio sam u sveskama, telefonima, kompjuterima, a kada se nesreća dogodila, sa željom da više ljudi zna ono što smo mi znali o našem bratu i članu naše porodice, da je sjajan pesnik, odlučili smo da to predstavimo i našim sugrađanima – navela je Gavrić.

Kako ističe porodica Bošković, Marko je voleo život i kako kažu, iako ne izgleda kao da je srećan zbog nekih životnih situacija, on je u svemu video ljubav koju je najpre osećao u svom domu i među svojim prijateljima.

Posao recenzenta ove knjige, pripao je profesorki i književnici Darinki Bjelici, koja je Marku predavala srpski jezik i književnost i kojoj je rad na njegovoj posthumnoj knjizi mnogo značio.

– Rad na Markovoj knjizi posebno mi je značio, iz razloga što sam to doživela i prihvatila kao neki zavet. Marko je bio izuzetno dete i mladić. Od prvog trenutka kada sam ušla u učionicu, primetila sam njegov čudesni osmeh, sve je tim osmehom rešavao. Vrlo sam rano shvatila u njegovim pisanim zadacima da je on drugačiji od ostalih. Meni je neshvatljivo da neko u 20- tim godinama piše takvu poeziju, čak sam na trenutke smatrala da nisam dovoljno spremna da je razumem i tumačim – rekla je Bjelica.

Izdavač knjige poezije ”Okrajak vremena” je Biblioteka ”Vlada Aksentijević” u čijim ograncima se ova zbirka pesama može i kupiti.

– Prepuno dvorište biblioteke govori o tome koliko je porodica Bošković poštovana i zaista ovo je prilika da Obrenovčani upoznaju Marka na neki drugi način. Njegovi najbliži su znali da on piše pesme, znali su da je on sjajan pesnik, a sada je i šira javnost upoznata sa tom činjenicom. Žao mi je što Marko neće moći više da piše i stvara poeziju, ali mi je neizmerno drago što su njegovi stihovi ugledali svetlost dana i što će generacijama ostati ova knjiga i Markove reči, koje nose veliku težinu – kazao je direktor Biblioteke ”Vlada Aksentijević” Vukašin Ljuština.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
82 %
2.1kmh
0 %
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °
Уто
27 °