4 C
Belgrade

Pronađena ukradena statua Milice Rakić

Statuu Milice Rakić, nastradale devojčice u NATO bombardovanju, koja je nestala pre nekoliko dana iz Tašmajdanskog parka, pronašli su jutros u jednom beogradskom parku radnici iz „Zelenila – Beograd”. Na svu sreću, vandali koji su uklonili statuu nisu uspeli da je unište.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić jutros je obavestio predsednika Republike Aleksandra Vučića da je statua pronađena. Naime, predsednik je bio posebno zainteresovan za obnavljanje spomenika i restauraciju statue kako bi bila vraćena na spomenik deci ubijenoj u NATO bombardovanju.

Predsednik Vučić rekao je da će lično od svoje plate finansirati restauraciju statue i njeno vraćanje na postament. Statuu će restaurirati „Livnica Jeremić”, koja je i prvobitno izlila statuu, tako da se u narednim danima očekuje da statua bude restaurirana i vraćena na svoje mesto. 

Goran Vesić je u ime Grada Beograda zahvalio predsedniku koji je odlučio da svoj novac donira za restauraciju spomenika. Vesić je istakao da je spomenik Milici Rakić svedočenje o najstrašnijim događajima koji su se desili tokom bombardovanja, zbog kojeg je nastradalo više hiljada ljudi, među kojima je, nažalost, i nekoliko desetina dece.

Milica Rakić je simbol bezumnosti tog čina, kao i stradanja druge dece i zbog toga ovaj spomenik ima posebnu težinu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °