11.4 C
Belgrade

Proslavljena školska slava Sveti Sava u OŠ ”Mihajlo Pupin”

Kolektiv i đaci osnovne škole ”Mihajlo Pupin” u Zemunu prigodnom svečanošću proslavili su školsku slavu Svetog Savu, na kojoj je zahvalnicu  Gradskoj opštini Zemun za pomoć i podršku školskim projektima primio predsednik Skupštine GO Zemun Miroslav Gajić.

Priredba emitovana onlajn, kako se inače zbog epidemioloških uslova odražava najvećma i nastava u školama, pokazala je raskošni likovni, muzički i literarni talenat učenika ove vaspitno-obrazovne ustanove i duboko ukorenjeno poštovanje prema ocu srpskog školstva i prvom arhiepiskopu autokefalne Srpske pravoslavne crkve, Svetom Savi..

Prema običajima, u prisustvu sveštenstva i kolektiva škole presečen je slavski kolač i tradicionalno proslavljena školska slava Sveti Sava.

I škola ”Mihajlo Pupin” i sve zemunske škole baštine istorijsku činjenicu da je Dan Svetog Save prvi put proslavio i proglasio ga za školskog patrona prota Jefta Ivanović, kada je i obeležena školska slava u Zemunu daleke 1812. godine. Tradicija se neguje 210 godina.

U svojoj knjizi ”Sveti Sava” iz 1934. godine Miloš Crnjanski piše: ”…Među prvima, zabeleženo je tako da je u Zemunu, početkom 19.veka, protojerej Jefta Ivanović imao već redovan plan i program svetosavske proslave. Još iz godine 1812. imamo pravila zemunske škole u kojima se određuje da 14.januar pripada proslavi “prosvetitelja serpskog svjatago Savi” i da toga dana ima da se drži ‘školsko toržestvo’. Proslava Svetog Save već tada ima izrazito školski karakter, a nikako neku tendenciju verskog prozelitizma. U zemunskim pravilima izričito se veli da proslava treba, uglavnom, da je ‘na polzu prosveštenija”.”

Od 1835. godine služba Svetom Savi i proslava u knjaževini Srbiji uređena je naredbom kneza Miloša.

Himna Svetom Savi je najverovatnije ispevana u Fruškogorskim manastirima i postala obavezni deo proslave.

Svim učenicima i njihovim nastavnicima rukovodstvo Gradske opštine Zemun čestita školsku slavu Svetog Savu sa željom da napreduju u zdravlju, znanju, slozi i ljubavi i što pre nastave proslavljanje u redovnim uslovima.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °