10 C
Belgrade

Protokol o saradnji Hilandara i Beograda

Odbornici Skupštine Beograda glasaće danas za Protokol o saradnji Svetog manastira Hilandar i Grada Beograda, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Hepi. 

– Protokol će biti prvi zvanični dokument o saradnji između Grada Beograda i Svetog manastira Hilandar u istoriji. Ovim protokolom uređuje se saradnja Grada Beograda sa manastirom Hilandar, koji od svog osnivanja 1198. godine postoji kao samostalna monaška ustanova i kao takav predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije i ima neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe. Obaveza Grada Beograda, kao prestonog srpskog grada, jeste da pomaže Sveti manastir Hilandar – rekao je Vesić i dodao da je potpisivanje protokola dogovoreno u oktobru prošle godine sa igumanom Metodijem, kada je delegacija Grada Beograda posetila Hilandar. 

Vesić je objasnio da je Grad Beograd preuzeo obavezu da izgradi depo za smeštaj istorijskih dokumenata i umetničkih dela, kao i da rekonstruiše Riznicu Svetog manastira Hilandar.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.9 ° C
17.5 °
13.7 °
59 %
1.5kmh
0 %
Сре
18 °
Чет
19 °
Пет
22 °
Суб
19 °
Нед
16 °