34.5 C
Belgrade

Protokol o saradnji Hilandara i Beograda

Odbornici Skupštine Beograda glasaće danas za Protokol o saradnji Svetog manastira Hilandar i Grada Beograda, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Hepi. 

– Protokol će biti prvi zvanični dokument o saradnji između Grada Beograda i Svetog manastira Hilandar u istoriji. Ovim protokolom uređuje se saradnja Grada Beograda sa manastirom Hilandar, koji od svog osnivanja 1198. godine postoji kao samostalna monaška ustanova i kao takav predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije i ima neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe. Obaveza Grada Beograda, kao prestonog srpskog grada, jeste da pomaže Sveti manastir Hilandar – rekao je Vesić i dodao da je potpisivanje protokola dogovoreno u oktobru prošle godine sa igumanom Metodijem, kada je delegacija Grada Beograda posetila Hilandar. 

Vesić je objasnio da je Grad Beograd preuzeo obavezu da izgradi depo za smeštaj istorijskih dokumenata i umetničkih dela, kao i da rekonstruiše Riznicu Svetog manastira Hilandar.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
34.8 ° C
35.7 °
33.5 °
36 %
2.6kmh
0 %
Чет
37 °
Пет
39 °
Суб
34 °
Нед
37 °
Пон
39 °