2.9 C
Belgrade

Radionica i akcija sakupljanja knjiga u Volonterskom servisu „Knjiga kao lek“

Humanitarna akcija prikupljanja i razmene knjiga okupila je oko 60 sugrađana svih generacija koji su doneli 350 različitih knjiga svih žanrova od koji su razmenili 70 za naslove koje nisu pročitali.

U akciji su učestvovali i učenici/ce 3/3 OŠ „Ćirilo i Metodije“ koji su sa učiteljicom Tanjom Ćorović posetili Volonterski servis i razgovarali sa volonterima zašto su knjige važne tokom celog života, kao i volontiranje i humanost. Sakupljene knjige su namenjene štićenicima Prihvatilišta za odrasla i starija lica kao i Prihvatilišta za decu Beograda čiji mališani su sa svojim vaspitačima posetili Servis.

Istog dana, nastavljajući radionice pod nazivom „Knjiga kao lek“, profesorka i pesnikinja Milena Isailović, volonterka Servisa, predstavila je i preporučila knjigu Mome Kapora „Uspomena jednog crtača“ kao priču o jednom zaboravljenom vremenu, modama, hirovima, umetničkim pravcima i protagonistima u ovoj maloj zemlji među velikim svetovima. „Uspomena jednog crtača“ je istorija osvajanja velikog, nedostižnosg sveta i traganja za lepotom i suštinom u svespašavajućoj liniji crtačevog srca. Istovremeno je i dokumentarni roman autobiografskog karaktera, hronika poslednjih pedeset godina naše umetnosti, uzbudljiva pripovest, spomenar, porodični album. Lajt motiv knjige je stalno podsećanje da je narod bez umetnosti, narod bez duhovnog identiteta. Na radionice Milene Isailović dobrodošli su svi koji vole da čitaju kao i oni koji imaju nedoumicu kako i zašto treba čitati.

Humanitarnu akciju prikupljanja knjiga podržao je Crveni krst Zvezdare. Za darodavce u knjigama Volonterski servis Zvezdare je pripremio poklone –  unikatne bukmarkere.

Radionica i akcija su održane u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama i uvek važnom porukom, da negujemo kulturu čitanja i pamćenja, druženja i razmene ideja i dobre energije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °