2.5 C
Belgrade

Radojičić: Akustičkim zoniranjem problem buke u prestonici stavljen pod kontrolu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je usvajanjem Odluke o određivanju akustičkih zona u Beogradu na poslednjoj Sednici Skupštine grada rešeno pitanje dozvoljenog nivoa buke u našoj prestonici.

– Akustičkim zoniranjem Beograda, koje je rađeno u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP-om, Institutom za ispitivanje materijala AD i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, utvrđen je maksimalno dozvoljen nivo buke na teritoriji Beograda kroz šest akustičkih zona. To znači da su naučnim metodama, na osnovu rezultata monitoringa buke na teritoriji gradskih opština, potom saobraćaja, gustine naseljenosti, te evidentiranja svih osetljivih objekata na teritoriji Beograda, a identifikovano ih je ukupno 1.696, utvrđeni svi izvori buke i određene granične dozvoljene vrednosti buke za svaku zonu – istakao je Radojičić.

Prema Pravilniku o metodologiji za određivanje akustičkih zona i Uredbe o indikatorima buke, akustičke zone su podeljene u šest kategorija. Najmanje buke, do 50 decibela danju i 40 noću, dozvoljeno je u područjima za odmor i rekreaciju, bolničkim zonama i oporavilištima, kao i na kulturno-istorijskim lokalitetima i u velikim parkovima. Turistička područja, kampovi i školske zone su druga kategorija u akustičnom zoniranju gde je dozvoljena granica nivoa buke za dan 50 decibela, dok je za noć određeno da bude 45 decibela. U trećoj kategoriji su isključivo stambena područja, gde je dozvoljeni nivo buke tokom dana 55 decibela, a noću 45. 

– Poslovno-stambene i trgovačko-stambene oblasti, kao i dečja igrališta predstavljaj učetvrtu kategoriju gde je dozvoljeni nivo buke tokom dana i uveče 60 decibela, a noću 50. Peta kategorija se odnosi na gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica. Dozvoljeni nivo buke ovde je 65 decibela danju i 55 noću. U poslednjoj, šestoj zoni su industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada. Za ovu poslednju šestu zonu važi pravilo da na njenim granicama buka ne sme prelaziti granične dozvoljene vrednosti susednih zona – objasnio je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je ceo postupak izveden stručno i sistemski, te da je trajao oko godinu dana. On je naglasio da dozvoljena vrednost buke nikako ne može biti ista u privrednoj, zoni za odmor ili pak u krugu bolnice. Dakle, suština ovog posla je da su zone sada jasno određene, unete u kartu i inspektor na terenu znaće tačnu vrednost dozvoljene buke za određenu zonu i imaće jasnu sliku o tome da li su propisani parametri prekršeni. 

– Sve ovo znatno će olakšati i sprovođenje Zakona o buci koji, između ostalog, omogućava da komunalni milicionari izmere nivo buke meračima buke, takozvanim „fonometrima” na licu mesta i da naplate kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nepropisnog nivoa buke. Sve ovo govori u prilog tome da je Grad jasno i odlučno strateški opredeljen ka tome da buka u prestonici bude kontrolisana i da se zaštite svi stanovnici Beograda – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °