4.6 C
Belgrade

Radojičić: Beograd nabavlja softver za upravljanje vodotokovima drugog reda i sprečavanje poplava

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić saopštio je da je Grad Beograd zaključio ugovor sa Geografsikim fakultetom Univerziteta u Beogradu o izradi geografskog informacionog sistema (GIS) vodotokova drugog reda, sa ciljem dobijanja jedinstvene baze podataka.

– GIS podrazumeva prostornu bazu podataka svih vodotokova drugog reda na teritoriji Beograda koji se nalaze u Programu upravljanja vodnim objektima, a obuhvata i bazu podataka o splavovima i sojenicama desne obale reke Save sa realnim stanjem lokacije i kvadrature objekata – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da se potreba monitoringa voda nameće kao imperativ u današnjim složenim klimatskim i ekološkim uslovima.

– U prvoj fazi projekta biće napravljen softver na osnovu kojeg će moći da se prati stanje na terenu, ali i mobilna aplikacija za prikupljanje podataka na terenu. Upravljanje vodama kao resursom budućnosti, na današnjem stepenu tehnološkog razvoja, nezamislivo je bez ovako kvalitetnog monitoringa oslonjenog na tehnologiju geografskih informacionih sistema (GIS) – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
4.6 ° C
4.8 °
3 °
81 %
4.1kmh
0 %
Сре
6 °
Чет
5 °
Пет
6 °
Суб
8 °
Нед
5 °