9.3 C
Belgrade

Radojičić: Beograd regionalni centar pozorišne scene, u ovoj godini velika ulaganja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Pozorište na Terazijama, te ovom prilikom istakao važnost pozorišta za kulturni život Beograda i najavio značajna ulaganja Grada Beograda u oblasti kulture i pozorišne umetnosti, a prevashodno u rekonstrukciju Omladinskog pozorišta „Dadov”. 

– Danas se nalazim u jednom od najsavremenijih pozorišta kod nas, u Pozorištu na Terazijama, koje predstavlja sinonim za mjuzikl ne samo u Beogradu već i u celoj zemlji i regionu. Reč je o istinski jedinstvenom pozorištu i posebno mi je zadovoljstvo što su na sceni ovog pozorišta, osim čuvenih brodvejskih hitova, poput „Čikaga”, „Neki to vole vruće”, „Kabarea”, „Briljantina”, i domaći mjuzikli. Da bi jedan grad bio metropola, on mora imati svoj „Music Hall”, a to je za nas Pozorište na Terazijama. U ovo pozorište je 2019. godine uloženo više od 210 miliona dinara iz budžetskih sredstava Grada Beograda, a 2021. preko 230 miliona dinara. Pozorište ima i sopstvena sredstva koja obezbeđuje prodajom karata. Tako je beogradskoj publici, ali i svima koji posete naš glavni grad omogućeno da vide vrlo specifičan i interesantan repertoar – istakao je gradonačelnik Radojičić.
Gradonačelnik je dodao da je pozorište osnovano 1949. godine i da ima dugu tradiciju, te da je 2005. godine urađena njegova rekonstrukcija, najavivši i veliku rekonstrukciju Omladinskog pozorišta „Dadov”. 

– Jedan od najvažnijih i najaktuelnijih projekata Grada Beograda kada je reč o pozorištima jeste rekonstrukcija Omladinskog pozorišta „Dadov”. Vrednost ove investicije je više od 170 miliona dinara i planiramo da izdvojimo još 70 miliona za opremu. Inače, u prošloj godini je Grad Beograd izdvojio 3,5 milijardi dinara za kulturu, a od toga je 1,5 milijardi izdvojeno za pozorišta. Pozorište „Dadov” je takođe veoma važno budući da je reč o pozorištu koje već decenijama utiče na kreativnost i razvoj glumačkog talenta mladih – naglasio je gradonačelnik Radojičić. 

Govoreći o ostalim projektima i planovima Grada Beograda u oblasti kulture, gradonačelnik se osvrnuo na značaj unapređenja infrastrukture institucija kulture. 

– Nema razvoja kulture bez unapređenja infrastrukturne osnove. Brojni su projekti Grada u oblasti kulture, koji su trenutno u različitim fazama realizacije. Pomenuću rekonstrukciju Pozorišta „Boško Buha”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zatim izgradnju letnje scene Beogradskog dramskog pozorišta, rekonstrukciju Muzeja afričke umetnosti, Muzeja grada Beograda, potom će uslediti projekat izgradnje Gradske galerije na Kosančićevom vencu, izgradnja depoa u Istorijskom arhivu Grada Beograda. Beograd je regionalni centar kulture i pozorišne umetnosti već decenijama. Želimo da tako bude i u budućnosti. Pozorište postavlja značajna pitanja, kritikuje društvo i čini ga na taj način boljim. Verujem da ćemo i u narednim godinama biti značajan centar za sve zaljubljenike u pozorište i daske koje život znače – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °