2.5 C
Belgrade

Radojičić: Gradu potrebni projekti mladih inovatora koji štede električnu energiju

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je za TV Prva da je Grad Beograd zainteresovan za patente mladog inovatora i jednog od 50 najboljih studenata u svetu, Igora Jovanovića, a koji se tiču bržeg punjenja električnih autobusa i bolje energetske efikasnosti zgrada.

– Razgovaraćemo sa resornim sekretarijatima, nadležnim službama i stručnjacima kako da na najbrži način projekte Igora Jovanovića implementiramo u našem glavnom gradu. Bez obzira da li se radi o implementaciji projekata u celosti ili samo nekog njihovog dela, oni su gradu veoma potrebni jer značajno štede električnu energiju – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Budući da je inovacija Igora Jovanovića primenjiva upravo u domenu dopunjavanja baterija električnih autobusa, na stanici „Beograd na vodi“ gradonačelnik je govorio i o novoj ekološkoj liniji  javnog gradskog prevoza EKO2, koja saobraća od SC „Milan Gale Muškatirović“ do poslednjeg terminusa „Beograda na vodi”.

– Ovom linijom saobraćaju novi autobusi na električni pogon, u koje je Grad Beograd protekle godine uložio 6 miliona evra, te uvezao 10 novih solo autobusa, kineskog proizvođača „Higer”. JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd već poseduje 5 solo autobusa na električni pogon istog proizvođača, a ovom kupovinom se broj ovakvih vozila povećao na ukupno 15. Za punjenje ovih autobusa obezbeđene su 4 lokacije za punjenje u gradu – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je pojasnio da je Igor Jovanović pronalazač dva patenta koji imaju potencijal da svoju svrhu pronađu u brojnim javnim servisima u Beogradu.

– Igor i njegov tim su razvili potpuno novu tehnološku inovaciju koja se sastoji od dva zasebna dela, a koja može da se implementira kao jedan ceo sistem. Prvi deo se odnosi na mehanizam za inovativno dopunjavanje baterija električnih autobusa u gradu, čija je glavna prednost primenjivost bez potrebnog remonta i opterećenja mreže. Drugi deo sistema se odnosi na uštedu u električnoj energiji stambenih jedinica, fabrika i hangara. Grad Beograd podržava mlade talente i želimo da skrenemo pažnju na uspešne ljude koji mogu da ostvare uticaj na razvoj naše zajednice. Upravo je Igor primer na koji način mladi talenti mogu da doprinesu gradu, lokalnoj zajednici ali i zemlji u kojoj žive. Želimo da Beograd bude jedan od najlepših „Zelenih gradova”’ u Evropi. Grad Beograd je posvećen ciljevima „Zelene agende”, a održiva mobilnost jedan je od stubova ove agende. Podsetiću, da su tri osnovna pravca razvoja grada Beograda upravo ulaganje u mlade, ekologija i digitalizacija. Igor može da doprinese u sva tri pravca – poručio je gradonačelnik Radojičić.

Igor Jovanović istakao je da je implementacijom njegovog patenta u 12 zgrada uočena ušteda električne energije i do 40 odsto, pa  čak i nešto više od toga.

– Ovaj sistem je elektronički sistem veličine šake koji može da se ugradi u termoakumulacione peći, elektrokotlove, ali i u industrijskim zonama i značajno doprinese uštedi električne energije – poručio je Jovanović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °