16.6 C
Belgrade

Radojičić i ambasador Hil posadili stabla američkog javora

U okviru akcije „Drvo za Beograd”, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posadio je danas, zajedno sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom i njegovom suprugom Džuli, tri sadnice američkog javora na levoj obali Save, u parku u Brodarskoj ulici. Događaju su prisustvovali izvršna direktorka operativnih poslova JKP „Zelenilo – Beograd” Nataša Šišaković i saradnica za programe saradnje u oblasti zaštite životne sredine, nauke i tehnologije pri Ambasadi SAD-a Tia Leber.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da ga raduje što je ambasador SAD pokazao dobru volju da učestvuje u nastavku akcije „Drvo za Beograd” i zahvalio na svemu što Ambasada i SAD čine kako bi Beograd bio još lepši i zdraviji grad. On je podsetio da JKP „Zelenilo – Beograd” svake godine posadi blizu 5.000 stabala, a da je Grad Beograd svojom akcijom „Drvo za Beograd” sa dodatnih oko 2.500 stabala taj broj značajno povećao i time dao svoj doprinos poboljšanju kvaliteta životne sredine.

– Cilj nam je da u Beogradu imamo 25 odsto zelenih površina. U ovom trenutku u urbanom delu grada taj procenat iznosi oko 15 odsto, tako da cilj nije lak, ali je dostižan zahvaljujući ovakvim akcijama i posvećenosti. Ova sadnja je simbol mnogo većeg projekta u kojem zajednički moramo učestvovati, a to je borba protiv klimatskih promena. Takođe, ova sadnja istovremeno predstavlja i simbol dobrih odnosa između naše dve države. Sadnice će nastaviti da rastu kao što će nastaviti da raste i saradnja između naše dve zemlje – kazao je Radojičić, podsetivši da je Ambasada SAD-a i prošle godine učestvovala u ovoj akciji, kada je stabla četinara posadio tadašnji ambasador Entoni Godfri.

Ambasador Hil je zahvalio na prilici da učestvuje u akciji „Drvo za Beograd” i podsetio na poslovicu „Drvo je najbolje posaditi pre dvadeset godina, ali ako to nismo učinili tada, onda je najbolji trenutak – sada”.

– Posadili smo stabla američkog javora koja će nekome jednoga dana poslužiti kao hlad i zaštita od sunca. Naravno, vidim da Grad Beograd ima ambiciozan plan da grad učini još lepšim i zdravijim i mogu vam reći da je današnji Beograd u odnosu na onaj od pre 40 godina, kada sam ja u njemu živeo, mnogo lepši. Postao je grad parkova, drveća i cveća i nadam se da ćemo i mi, kao američka ambasada, nastaviti da učestvujemo u tom procesu – rekao je ambasador Hil.

Akcija „Drvo za Beograd” sprovodi se od 2019. godine na inicijativu gradonačelnika Beograda, a u saradnji sa Javnim komunalnim poreduzećem „Zelenilo – Beograd”. Prva sadnja u okviru ove akcije realizovana je 22. novembra 2019. godine i od tada je kroz različite vrste donatorskih sadnji do sada posađeno blizu 2.500 sadnica.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °