2.9 C
Belgrade

Radojičić na obeležavanju kineske Nove godine: Prijateljstvo i saradnja sa kineskim prijateljima sve jači

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa pomoćnikom ministra za kulturu i informisanje Stankom Blagojevićem, ministrom savetnikom u Ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu Tianom Jishuom, predstavnikom Instituta „Pojas i put Beograd” Bojanom Lalićem i osnivačem Kineskog festivala svetla Slobodanom Trkuljom, prisustvovao je početku obeležavanja kineske Nove godine i otvaranju Kineskog festivala svetla na Sava promenadi.

Gradonačelnik Radojičić je ovom prilikom čestitao kinesku Novu godinu svima koji je slave.

– Ova godina je u znaku Tigra, puna dinamike i snage, i zato svima želim puno pozitivnih promena. Ovo je četvrti Kineski festival svetla koji smo organizovali u našem glavnom gradu. Pozivam sve sugrađane da do 13. februara posete ovaj prelepi festival na Sava promenadi – rekao je Radojičić.

Govoreći o Zimskim olimpijskim igrama, koje počinju za tri dana u Kini, gradonačelnik je kineskim prijateljima poželeo da sve protekne po planu i u dobrom sportskom duhu. 

– S obzirom na to da je Kina bila sjajan domaćin i 2008. godine kada je bila organizator jedne od najlepših Letnjih olimpijskih igara, verujem da će i ove olimpijske igre biti uspešne. Prijateljstvo između Kine i Srbije je iz dana u dan sve jače zahvaljujući našim predsednicima koji imaju odlične odnose, ali i ostalima koji učestvuju u saradnji između dve zemlje. Naši odnosi se manifestuju realizacijom različitih projekata – objasnio je prvi čovek prestonice.

Gradonačelnik je podsetio da od 1980. godine Grad Beograd i Peking imaju sporazum o prijateljstvu, koji i danas živi.

– Verujem da će u narednim godinama naši odnosi biti još uspešniji. U prethodnim godinama smo zajedno sa našim kineskim partnerima i prijateljima započeli mnoge projekte. Ponosan sam što se i za vreme mog mandata značajan deo projekata razvijao i realizovao. Pomenuću neke od njih: Pupinov most, Fabriku za preradu otpadnih voda „Veliko selo”, tu je i toplovod Obrenovac – Novi Beograd, kao i obilaznica oko Beograda. Verujem da ćemo i u narednom periodu još više razvijati Beograd u pravcu u kom smo počeli, a našim kineskim prijateljima i njihovim kompanijama zahvaljujem na svemu što čine kako bi Beograd bio još lepši i bolji grad za život svih naših sugrađana – rekao je Radojičić.

Ministar savetnik u Ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu Tian Jishu zahvalio je Vladi Republike Srbije, Gradu Beogradu i gradonačelniku Radojičiću na naporima koje su uložili da bi organizovali Kineski festival svetla.

– Po četvrti put slavimo u Beogradu kinesku Novu godinu. Ovo je jedan veliki dokaz našeg prijateljstva. Slažem se sa gradonačelnikom Radojičićem da je iz dana u dan naša saradnja sve jača, kao i naše prijateljstvo. Verujem da ćemo zajedničkim naporima u budućnosti imati još čvršće prijateljstvo i još intenzivniju saradnju. Želim da pozovem građane Beograda i cele Srbije da zajedno sa kineskim prijateljima proslave godinu Tigra. Tigar simbolizuje snagu i hrabrost, i želimo da svim srpskim prijateljima godina Tigra donese sreću i blagostanje. Hvala što ste došli da zajedno uživamo u festivalu i ne zaboravite da pratite Zimske olimpijske igre u Pekingu – poručio je Jishu.

Osnivač Kineskog festivala svetla Slobodan Trkulja iskazao je zadovoljstvo što se festival održava po četvrti put u Srbiji.

– Hvala našim generalnim pokroviteljima, a to su Vlada Republike Srbije i Ambasada Narodne Republike Kine, hvala Gradu Beogradu, kao i Gradu Novom Sadu, koji je generalni pokrovitelj Festivala svetla u tom gradu. Čini mi se da smo ovaj put uspeli da napravimo malo drugačiju izložbu nego inače. Uprkos pandemiji, festival raste, a zajedno sa njim raste i radost u srcima svih onih koji su danas došli na Sava promenadu da okuse deo kineske tradicije i kulture – rekao je Trkulja.

Najmlađima su podeljene maskote Zimskih olimpijskih igara, koje se ove godine održavaju u Pekingu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °