16.8 C
Belgrade

Radojičić na svečanosti povodom jubileja Doma učenika srednjih škola „Milutin Milanković”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas svečanosti povodom jubileja koji je obeležio Dom učenika srednjih škola „Milutin Milanković”. Radojičić je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo što prisustvuje ovoj svečanosti i čestitao domu 61. godinu postojanja.

– Nekoliko puta sam imao čast da tokom mog mandata budem sa vama i svaki put mi je bilo zadovoljstvo. Ovaj dom šalje jasnu poruku, a to je da smo posvećeni tome da svako dete u Srbiji i Beogradu ima mogućnost da ono što voli i uči. Važno je da im u različitim delatnostima to i omogućimo – rekao je Radojičić.

On je zahvalio svima koji posvećeno rade u ovom domu.

– U prethodnom periodu smo imali nekoliko sastanaka, a na jednom od tih sam bio sa doktorom Konom. Kada je epidemija virusa korona bila na vrhuncu, na toj tribini smo razgovarali sa decom o njihovom razmišljanju o vakcini i virusu korona. Tom prilikom sam bio zadivljen koliko su deca na jedan racionalan i praktičan način diskutovali zajedno sa nama. Ta tribina je imala odjeka u javnosti jer je pokazala da naši mladi ljudi žele aktivno da učestvuju u rešavanju problema – rekao je Radojičić.

On je podsetio da je u prethodnih pet godina Grad Beograd uložio preko pet milijardi dinara u rekonstrukciju škola i vrtića.

– Imamo i niz značajnih projekata, a jedan od njih je rekonstrukcija Zemunske gimnazije. Sa nama je danas i Marko Blagojević koji je direktno učestvovao u realizaciji mnogih od tih projekata i hvala mu na tome. Grad Beograd je za obnovu deset škola opredelio 180 miliona. U prethodnom periodu je 770 miliona uloženo u različitu opremu koja će doprineti izvođenju nastave. Grad Beograd će nastaviti da vodi odgovornu politiku u sferi obrazovanja. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću koji nas je od početka usmeravao u tom pravcu i stalno naglašavao da moramo da vodimo računa o boljim uslovima za rad naše dece. U svim školama koje smo obnavljali, poruka je bila jasna, a to je da prethodnih 50 do 60 godina niko nije uradio nešto toliko značajno za njih – objasnio je Radojičić.

Direktor Doma učenika srednjih škola „Milutin Milanković” Nenad Milenović precizirao da je da je ova ustanova osnovana pre 61 godinu, te da je prošle godine obeležen veliki jubilej i da je i tada gost bio gradonačelnik Beograda. Predlog Vladi Srbije da ovaj dom ponese ime našeg naučnika Milutina Milankovića podnet je 2019. godine i taj naziv uklapa se u pozitivan sistem vrednosti koje ova ustanova želi i trudi se da neguje, naveo je direktor Milenović. 

On je pojasnio da je ovaj dom savremena ustanova učeničkog standarda u kojoj se, pored obrazovnih i vaspitnih aktivnosti i sadržaja, obezbeđuje i smeštaj, ishrana, uslovi za učenje, zabavan i sportski život za mlade. Neodvojivi deo vizije i strateškog opredeljenja jeste i posvećenost izgradnji pozitivnog sistema vrednosti kod generacija učenika i stvaranje uspešnih, kreativnih, humanih, društveno odgovornih i socijalno angažovanih osoba. 

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović naglasila je važnost zajedničkog, timskog rada, zahvaljujući čemu je ova obrazovna ustanova i uspešna. Ona je precizirala da je kroz dom do sada prošlo oko deset hiljada učenika, te da je na mladim ljudima budućnost i vođenje zemlje napred. 

Na manifestaciji su uručene nagrade učenicima za izuzetan doprinos u radu u raznim oblastima, a proglašena je i učenica generacije. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °