23.5 C
Belgrade

Radojičić: Nastavak odgovorne politike i razvoja grada u 2022. godini

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je gostujući u Jutarnjem programuRTS-a izjavio da Grad Beograd nastavlja da prati demografsku politiku Vlade Srbije, kao i da je juče obišao klinike gde su rođeni prva devojčica i prvi dečak u Beogradu 2022. godine, za koje je Grad obezbedio po 300.000 dinara. 

Radojičić je istakao da je demografija veoma važno pitanje za Srbiju i naglasio da ukoliko želimo prosperitet i bolju budućnost, neophodno je da imamoviše dece.

– Juče sam imao priliku da obiđem gradske klinike u kojima su rođene prve bebe muškog i ženskog pola, ali smo zbog epidemijske situacije odlučili da ne stupamo u direktan kontakt sa majkama i decom. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će kontaktirati sa porodicama,koje će dobitiček na 300.000 dinara. To je mali vid podrške za prve dana kada beba stigne kući. Država je novim merama od 1. januara obezbedila iznos od 300.000 dinara za rođenje prvog deteta. Paralelno s tim, Grad je, pored svih dosadašnjih davanja, obezbedio i dodatnih 40.000 za četvrto dete. Od 2014. godine, Grad je isplatio porodiljama preko 15 miliona evra, dok je za vantelesnu oplodnju izdvojeno 30 miliona dinara. Na sprovedenom konkursu 60 parova je dobilo mogućnost da pokuša da dobije drugo dete, a kako imamo dovoljno sredstava u budžetu, mislim da će i dodatnih 30 parova dobiti tu mogućnost. U Beogradu je tokom prošle godine rođeno oko 19.000 beba, a nadam se da ćemo ove godine tu brojku premašiti – rekao je Radojičić.

Govoreći o deci i omladini, gradonačelnik je rekao da Grad radi na mnogo projekata, poput rekonstrukcije više od 10 škola, od kojih je jedna Zemunska gimnazija koja je sada veoma savremena sa sjajnim kabinetima.

– Obišli smo, zajedno sa predsednikom Vučićem, renoviranu Zemunsku gimnaziju. Učenici i zaposleni su veoma zadovoljni uslovima koje imaju. Suština je da želimo da sve ostale škole tako izgledaju. Izgrađeno je šest objekata predškolskih ustanova, među kojima se ističe vrtić u Ulici Miloja Zakića. U planu je izgradnja još 10 vrtića, čime ćemo dodatno povećati ukupan kapacitet državnih vrtića. Beograd ima preko 1.300 igrališta za decu i želimo da ih bude još više. Naše „Zelenilo“ održava i 500 sportskih terena, a njihov broj takođe nastojimo da povećamo. Gradi se nova dečija bolnica u Tiršovoj, koja bi trebalo da bude završena 2024. godine.Površine većeod 30.000 kvadratnih metara, ovo će bitijedna od najsavremenijih dečjih bolnica u ovom delu Evrope. Naravno, i ekologija je veoma važan aspektzbog toga što je zdrava životna sredina izuzetno značajna za pravilan razvoj dece – dodao je Radojičić.

Osvrnuvši se na doček Nove godine, ocenio je da su vatromet i dočekna Sava promenadi bili zaista spektakularni i rekao da smo te večeri poslali pravu poruku, a to jeda se Beograd razvija u pravcu modernog grada koji neguje i čuva svojutradiciju.

– Beograd na vodi, kao novi deo grada je simbol razvoja i prosperiteta Beograda. Obišao sam i manifestaciju „Ulica otvorenog srca“, koja se održava od 1988. godine. U prvimsatima nove godine, mnogi Beograđani su izašli sa porodicama iu dobrom raspoloženju i lepoj atmosferi, uz tradicionalne klovnove i „nosiće“, dali doprinoshumanitarnojakcijiskupljanja novca za lečenje dece. Sve to predstavlja lepu poruku koju naš grad šalje u svet – ocenio je gradonačelnik.

Kada je u pitanju aktuelna epidemijska situacija i poštovanje mera koje su na snazi, Radojičić je rekao da je epidemiologija savremena nauka i da ne možemo da očekujemo večito primenjivanje starih metoda poput dugotrajnih „lok-dauna“.

– To je nefukcionalno, a srećom imamo pouzdane informacije koje govore o manjem broju teških kliničkih slika sa novim omikron sojem. Moramo nastaviti da vodimo računa, da nosimo maske i držimo distancu. Ljudi su 1. januara spontano, kao i svake godine, izašli na ulice. To ne možete da zabranite i potrebno je samo pronaći formu da sve bude dobro organizovano. A upravo tako je bilo i na dočeku Nove godine: imalismo maske za posetioce i apelovali na poštovanje mera – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao da se puno radi na povezivanju Beograda sa drugim velikim gradovima.

– Gostovanje u Sankt Peterburgu i uzvratna poseta tamošnjeg gradonačelnika Beogradu, bili su zaista sjajni događaji. Beograd se nameće kao lider u ovom delu regiona i značajno je da bude u dobrim odnosima sa metropolama sa kojima možemo da razmenjujemo iskustva i znanja. Nedavno sam boravio u Atini, gde sam se susreo sa gradonačelnikom grčke prestonice, koji takođe mnogo pažnje posvećuje zaštiti životne sredine. Uspostavili smo mnoge kontakte na skupu „B40“ u Istanbulu, gde su se okupili predstavnici velikih gradova iz regiona, a govorilo se o saradnji po mnogim pitanjima. Broj stanovnika u velikim gradovima se konstantno povećava i dobro je upoznati se saiskustvima drugih po pitanju obezbeđivanja što boljeg kvaliteta života – poručio je Radojičić.

On je rekao da će iz 2021. godine posebno pamtiti spasovdansku litiju i šetnju ulicama grada uz patrijarha Porfirija, kao i susret sa ruskim patrijarhom Kirilom u Sankt Peterburgu.

– Tada sam zajedno sa gradonačelnikom Sankt Peterburga otkrio bistu Aleksandru Nevskom. Pamtiću prošlu godinu i po činjenici da je Vladeta Jerotić dobio ulicu u Beogradu – rekao je Radojičić i poželeo svim građanima Srbije srećne praznike, stabilnost i prosperitet.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
22.1 ° C
24.1 °
18.8 °
56 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °