9.3 C
Belgrade

Radojičić: Novim tehnologijama pružamo podršku osobama sa invaliditetom u slučaju požara i prirodnih katastrofa

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je skupu u organizaciji Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji za osobe sa invaliditetom, nastalog u okviru projekta međuopštinske saradnje „Lokalna samouprava za 21. vek”, i tom prilikom istakao da Grad Beograd, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, gradskim opštinama Savski venac i Vračar, a uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Švajcarske, nastavlja da vodi socijalno odgovornu politiku i unapređuje uslove života i rada sugrađana kojima je podrška najpotrebnija. 

– Servis je sa radom započeo polovinom 2020. godine, na zadovoljstvo brojnih korisnika sa invaliditetom. Servisu je moguće pristupiti putem mobilne aplikacije i sajta „Info za sve”, preko kojih građani mogu da dobiju neophodne servisne informacije. Ono što je posebno značajno jeste i to da postoji mogućnost za živom interakcijom, odnosno da građani mogu da pitaju sve ono što ih interesuje o funkcionisanju svojih lokalnih samouprava – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da ovaj servis predstavlja pionirski poduhvat u pružanju zajedničke sistemske podrške osobama sa invaliditetom, kao i to da je „Uputstvo za postupanje sa osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofa – zemljotresa i požara”, koje partneri danas predstavljaju, još jedan u nizu uspešnih projekata ostvarenih na dobrobit osoba sa invaliditetom.

Radojičić je istakao da se sa zadovoljstvom uključio u ovaj projekat od prvog dana kada je pokrenut. 

– Ideja je bila da sve što je značajno za unapređenje komunikacije i mobilnosti osoba sa invaliditetom te za poboljšanje dostupnosti servisnih informacija ovim osobama implementiramo na celoj teritoriji grada – rekao je Radojičić i podsetio da je u protekle četiri godine mnogo toga završeno, ali da u budućnosti mora još dosta toga da se uradi kako bi se unapredio život ovih osoba.

Gradonačelnik Radojičić je naveo da ova aplikacija u proseku ima po 1.500 pregleda dnevno, što znači da postoji veliko interesovanje građana.

– Veoma bitan segment ovog projekta je i pomenuto uputstvo koje danas predstavljamo, a koje je osmišljeno kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom u slučaju velikih prirodnih katastrofa, jer je poznato da su osobe sa invaliditetom dva do četiri puta više pogođene posledicama ovakvih događaja, te da su smrtni ishodi osoba sa invaliditetom češći. Uputstvo je rezultat programa „Za otporniju zajednicu sa inkluzivnim pristupom – ne ostavljaj nikog iza sebe”, a njime je obezbeđena edukacija osoba sa invaliditetom, kako bi se ublažile posledice ovakvih događaja. Uputstvo je izrađeno u pristupačnim formatima na Brajevom pismu, na znakovnom jeziku i u zvučnom formatu, a obuhvata kratku obuku za osobe sa invaliditetom, kako bi u potpunosti bile edukovane kako da se ponašaju u ovim situacijama – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je uputstvo namenjeno i upravnicima stambenih zgrada jer je cilj da što njih bude upoznato sa ovim uputstvom kako bi mogli da pruže adekvatnu podršku stanarima koji imaju neki oblik invaliditeta.

– Veoma nam je važna i pomoć Vlade Švajcarske, njihovo iskustvo i postignuti odlični rezultati u ovoj vrsti projekata. Zahvalan sam na svim doprinosima kako bismo svi zajedno unapredili uslove za život i rad sugrađana kojima je podrška najpotrebnija, a to i jeste jedan od prioritetnih strateških ciljeva Grada Beograda – zaključio je prvi čovek prestonice.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °