16.8 C
Belgrade

Radojičić: Obezbeđena sredstva, sve osobe bez krova nad glavom dobiće lična dokumenta

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je dopunom Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite na poslednjoj Sednici Skupštine grada odlučeno da se izdvoje posebna sredstva kako bi osobama koje se nalaze u beskućništvu ili riziku od beskućništva bila obezbeđena lična dokumenta neophodna za utvrđivanje njihovog identiteta.

– Obezbedili smo sredstva za izdavanje ličnih dokumenata sugrađanima bez doma, i to za lične karte, pasoše i zdravstvene knjižice u visini troškova određenih zakonom. Najvažnije je to da će se ovim korakom dodatno ubrzati i ostali vidovi pružanja pomoći osobama bez krova nad glavom. Sa ličnom dokumentacijom, oni će biti vidljiviji i samim tim mnogo brže, lakše i efikasnije će im biti pružani i ostali vidovi socijalne pomoći – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da Grad Beograd ovom odlukom nastavlja odgovornu socijalnu politiku prema sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Lica bez krova nad glavom mogu potražiti smeštaj u Prihvatilištu za stara i odrasla lica u Kumodraškoj ulici, a u toku prošle godine otvorili smo još jedan objekat na Vračaru. Sugrađanima kojima je potrebna ova vrsta pomoći mogu na ovim mestima da dobiju hranu, topli kutak, odeću i sve drugo što im je neophodno. Želim posebno da zahvalim zaposlenima u ovim ustanovama jer su tokom pandemije uspeli da uspostave kontrolu nad širenjem virusa korona. Preko 80 odsto korisnika je vakcinisano, poštuju se procedure, obezbeđena je zaštitna oprema, kao i sredstva za dezinfekciju. Kada su u pitanju deca, pre dve godine otvoreno je Prihvatilište za decu, gde se trenutno nalazi oko dvadesetoro dece – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je takođe apelovao na sve sugrađane da kada uoče da je nekome potrebna ova vrsta pomoći, to odmah prijave nadležnim institucijama.

– Grad Beograd će preduzeti sve neophodne mere. Vrata Grada su svima otvorena – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °