2.5 C
Belgrade

Radojičić obišao Petu beogradsku gimnaziju, čestitao Savindan i Svetosavsku nagradu za izuzetna dostignuća u oblasti obrazovanja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Petu beogradsku gimnaziju i tom prilikom učenicima i zaposlenima čestitao školsku slavu Savindan. Gradonačelnik je posebno naglasio i to da je upravo ova škola, odnosno da su njeni učenici i nastavnici dobitnici ovogodišnje Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izuzetne uspehe postignute u oblasti obrazovanja, ali i humanitarnog rada.

Podsetio je da je objekat u kojem se nalazi gimnazija građen 1938. godine, te da je u protekle dve godine uloženo tri i po miliona evra, zahvaljujući čemu je škola potpuno rekonstruisana.

– Škola je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobila Svetosavsko priznanje za zasluge u domenu obrazovanja. Đaci ove škole u prethodnoj godini osvojili su čitav niz prestižnih nagrada iz oblasti prirodnih nauka, pre svega hemije, biologije i fizike. Takođe, učenici su postigli sjajne rezultate i u domenu sporta. Posebno im čestitam na zalaganjima u oblasti humanitarnog rada, jer su svojim vršnjacima u školama u opštini Medveđa poklonili nameštaj koji je do sada pripadao ovoj školi, a u rekonstruisanom zdanju zamenjen je novim – naveo je gradonačelnik Radojičić.

I deca i profesori u ovoj gimnaziji veoma su posvećeni, dodao je Radojičić, i naveo da je njihova najveća zasluga to što se u ovoj školi najviše cene obrazovanje i trajno znanje kao vrednosti koje su često zapostavljene u vremenu u kojem živimo.

Gradonačelnik je kazao da Grad Beograd kao jedan od strateških i prioritetnih ciljeva ima unapređenje obrazovanja i uslova za učenje i razvoj dece i mladih.

– Samo prošle godine preko sedamsto miliona dinara uloženo je u rekonstrukciju školskih objekata. U ovom trenutku obnavljamo deset škola, a dokumentacija za još pet je spremna. Samo u opremu u prethodnih pet godina uloženo je još oko sedamsto miliona dinara, što se pokazalo veoma važnim u uslovima pandemije – naglasio je Radojičić.

U prethodnoj godini, između ostalih, završena je rekonstrukcija Zemunske gimnazije, a predstoje radovi i na Devetoj gimnaziji.

– U svojoj istoriji, ova škola je obrazovala mnoge značajne ljude koji su ostavili dubok pečat u oblastima nauke, kulture, umetnosti i javnog života. Ovde su se školovale slikarka Nadežda Petrović, pesnikinje Desanka Maksimović i Mira Alečković, kao i mnogi drugi istaknuti pojedinci koji su izuzetno doprineli razvoju Beograda i ove zemlje. Ulaganja u obrazovanje najvažnija su za budućnost svih nas. Nadam se da među ovom decom u koju danas gledam, sede i naši budući veliki matematičari, učitelji, naučnici, lekari, umetnici i svi oni koji su svojim radom spremni da doprinesu zajednici u kojoj žive. Želim još jednom ovim divnim učenicima danas da poručim da su mudrost i znanje jedino oruđe u životu koje niko ne može da im oduzme. Do njih se dolazi samo upornim i vrednim radom, i siguran sam da će dobijena znanja nastaviti nesebično da šire i prenose – zaključio je Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °