6.8 C
Belgrade

Radojičić: Organizacija Svetskog atletskog dvoranskog prvenstva u Štark areni u punom jeku, Grad izdvojio 170 miliona dinara

Organizacija predstojećeg Svetskog atletskog dvoranskog prvenstva u beogradskoj Štark areni, koje će biti održano od 18. do 20. marta, u punom je jeku. Taj posao je veoma zahtevan, ali zajedničkim naporima Beograd će i ove godine biti dostojan domaćin jednog prestižnog takmičenja, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za TV Hepi.

– Za organizaciju Svetskog atletskog dvoranskog prvenstva, Grad Beograd je izdvojio 170 miliona dinara. Prilikom izgradnje konstrukcije za takmičenje biće upotrebljeno čak 120 tona čelika za potkonstrukciju i 100 tona čelika za atletsku stazu. U okviru konstrukcije za takmičenja biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljeni prostori za skok udalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok uvis. Ukupna površina prostora na kome će se odvijati takmičenja je 5.000 kvadratnih metara– rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je za Beograd veoma važno da bude domaćin jednog velikog takmičenja na kome će učestvovati oko 600 sportista iz blizu 160 zemalja.

– Očekuje se dolazak preko 900 predstavnika medija iz 214 zemalja sveta, što će doprineti kako promociji razvoja atletike kod nas tako i predstavljanju grada Beograda kao dostojnog domaćina, ali i cele zemlje – naglasio je prvi čovek Beograda.

On je istakao da će koristi od kompletne atletske opreme, koja će biti kupljena za potrebe realizacije ovog prvenstva, imati i sam Srpski atletski savez za realizaciju svojih takmičenja i atletski klubovi, a sve u cilju podizanja atletske infrastrukture, još bolje organizacije budućih takmičenja, te postizanja vrhunskih rezultata naših sportista.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da sa predstavnicima Štark arene razgovara o budućim planovima i projektima.

– Cilj nam je da Beograd i u budućnosti organizuje velika takmičenja u dvoranama poput ove. Kada je reč o organizaciji takmičenja „Final Four”, verujem da imamo realnih šansi da je dobijemo. Na taj način promovišemo s jedne strane sport, a sa druge naš grad. Takođe, ponosni smo i na rad Male arene, sale koja je sastavni deo velike dvorane i koja se prostire na 2.000 kvadratnih metara. Kroz nju smo uspeli da afirmišemo školski sport i klupska takmičenja mlađih timova, jer kroz Malu arenu godišnje prođe oko 150.000 mladih takmičara – naveo je Radojičić.

Radojičić je podsetio da je Štark arena bila oslonac Beograda i Srbije u složenim situacijama poput poplava iz 2014. godine i tokom pandemije virusa korona.

– U beogradskoj areni bilo je smešteno 5.000 kovid pacijenata u periodu od jula 2020. godine do maja 2021. Verujem da smo svi iz ove situacije izašli mnogo jači i spremniji za buduće izazove. To su ove godine, između ostalog, Svetsko prvenstvo u rvanju, kao i nekoliko velikih koncerata svetskih izvođača – Iron Maiden, Lara Fabia, Andre Rieu, 2Cellos… Beogradska arena je jedan multifunkcionalan objekat koji se pokazao kao vrlo značajan u mnogim situacijama i postao je jedan od najznačajnijih simbola Beograda– zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °