2.9 C
Belgrade

Radojičić otvorio izložbu „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”: Cilj aktivno podizanje svesti o položaju ovih osoba

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas na Kalemegdanu izložbu „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”. Izložba je realizovana uz podršku JP „Beogradska tvrđava” i deo je istoimene uspešne kampanje u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Centra za lokalnu demokratiju i kompanije Color Media Communications, u saradnji sa ambasadama stranih država u Beogradu.

– Kampanja „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Posebno mi je zadovoljstvo što je i Grad Beograd sa preduzećem „Beogradska tvrđava” uzeo učešće u jednom ovako značajnom projektu. Grad Beograd često na Kalemegdanu organizuje društveno značajne izložbe, ali ova izložba ima posebno važnu dimenziju. Na izložbi su predstavljene fotografije sa tekstom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz celog sveta, sa ciljem da predstavimo one ljude koji se tokom čitavog svog života suočavaju sa stigmom i predrasudama zbog svojih različitosti, a koji su uprkos tome uspeli da postignu velike uspehe u svojim profesijama i životu. Siguran sam da ćemo ovom izložbom skrenuti pažnju Beograđana i građana ostalih gradova u Srbiji, u kojima će gostovati ili je već gostovala ova izložba, na osobe sa invaliditetom, kako bi njihovi uspesi, trud i motivacija svima postali vidljiviji – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da Grad Beograd vodi socijalno odgovornu politiku u ovoj oblasti, te da je u prethodnom periodu realizovano nekoliko značajnih projekata kojima je cilj bio unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

– U ovom trenutku u Beogradu postoje 22 igrališta sa posebnim mobilijarom i spravama prilagođenim deci sa invaliditetom. U saradnji sa UNICEF-om izgradili smo igralište na Adi Ciganliji, koje je u potpunosti prilagođeno deci sa poteškoćama u razvoju ili sa invaliditetom, kako bismo im olakšali igru, zabavu i druženje. Takođe, Grad Beograd je opredelio ove godine 92 miliona dinara za angažman ličnih pratilaca osoba sa invaliditetom. Svake godine se trudimo da u ove svrhe izdvojimo više sredstava nego u prethodnoj godini. U prethodnim godinama izgradili smo šest stotina rampi kojima je osobama sa invaliditetom omogućen lakši prilaz različitim objektima. Preko Sekretarijata za zdravstvo opredeljeno je 30 miliona dinara za različite programe koji pružaju podršku osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Grad Beograd podržava 37 udruženja putem kojih je 30.000 osoba primilo neku vrstu pomoći. Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji, koji smo uradili u saradnji sa opštinama Vračar i Savski venac i Gradom Novim Sadom, predstavlja platformu gde građani mogu da dobiju sve neophodne servisne informacije u zvučnom obliku i na znakovnom jeziku. Moguće je i štampanje informativnih materijala na Brajevom pismu. Grad Beograd će i u budućnosti nastaviti stratešku politiku u pravcu inkluzije, zaštite prava, osnaživanja i poboljšanja kvaliteta života građana sa invaliditetom – poručio je gradonačelnik Radojičić.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i direktorka JP „Beogradska tvrđava” Marija Kuprešanin, koja je izrazila zadovoljstvo postavljanjem jedne ovako značajne izložbe na novom lokalitetu na Kalemegdanu.

– Verujem da će ova izložba dirnuti srca svih posetilaca, jer male stvari menjaju svet. JP „Beogradska tvrđava” u kontinuitetu ulaže u različite projekte kojima je cilj podizanje svesti o položaju osoba sa invaliditetom. Pozivam sve sugrađane da otvore srca ka ovoj izuzetno bitnoj temi – rekla je direktorka Kuprešanin.  

beogradski.rs
 

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °