20 C
Belgrade

Radojičić: Pitanje „divljih” građevinskih deponija prioritetno, moguće rešenje samo sistemskim putem

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je govoreći za „Beogradsku hroniku” o mogućim rešenjima problema „divljih” građevinskih deponija u Beogradu, naveo da je reč o dugogodišnjem problemu, zbog čega je napravljen Akcioni plan za upravljanje otpadom od građenja i rušenja za period od 2022. do 2030. godine, koji podrazumeva korake kojima će ovaj problem biti rešen.

– Postoji nekoliko potencijalnih lokacija za novu deponiju građevinskog  otpada, to su Rakovica, Surčin, u blizini groblja Orlovača, u Ostružnici i između Zemuna i Novog Beograda – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da se trenutno ovaj otpad odlaže na deponiji u Vinči, gde je cilj da se najmanje 40 odsto otpada reciklira.  

– Dakle, cilj je da se što bolje iskoristi građevinski otpad, budući da se njegovim tretmanom dobija agregat različite granulacije koji se može ponovo koristiti u građevinarstvu. Rešenje problema postojanja „divljih” građevinskih deponija je jedno od prioritetnih pitanja i moguće ga je rešiti samo sistemskim putem – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
18.8 ° C
19.1 °
17.9 °
94 %
2.1kmh
0 %
Нед
31 °
Пон
35 °
Уто
37 °
Сре
39 °
Чет
36 °