11.4 C
Belgrade

Radojičić: Turizam u Beogradu je ponovo stao na svoje noge, vraćaju se nekadašnji trendovi

Turizam u Beogradu je ponovo stao na svoje noge s obzirom na to da smo u proteklom periodu, u 2021. godini imali 70 odsto turista više nego 2020. godine, kada se dogodila pandemija virusa korona, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za TV Prva.

– Svaki deveti ili deseti čovek na direktan ili indirektan način živi u Beogradu od turizma i zato je važno da ova privredna grana dobro funkcioniše i da nastavi da se razvija. Turisti nam dolaze na prvom mestu iz Republike Srpske, a slede turisti iz Ruske Federacije, Nemačke, Turske i Crne Gore. Pored prvih pet, u top 10 nalaze se i gosti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, ali i zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država i Indije. Povratak turista je primetan, vraćamo se ranijim trendovima. Prema broju dolazaka turista, uveliko stižemo 2019. godinu koja je u turizmu važila za rekordnu – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da infrastrukturni razvoj grada ima veliki uticaj i na razvoj turizma.

– Beograd se ubrzano oporavlja od posledica pandemije, sa očuvanim turističkim kapacitetima. U Beogradu je više od polovine ukupnog broja gostiju koji dolaze u našu zemlju a skoro 60 posto ukupnog deviznog priliva Srbije od turizma je u Beogradu. Sve što je rađeno u gradu u proteklom periodu očigledno ima uticaja na povratak turista. Savski trg, promenada, konekcija sa Beton halom, sve je to važno za turiste. Nezaobilazna tradicionalna mesta za posetu su svakako Kalemegdan, Skadarlija, Hram Svetog Save, koji je u završnoj fazi izgradnje sa svojim prelepim mozaicima. U prvih deset meseci protekle godine bilo je 70 odsto više turista nego 2020. godine, a novogodišnje praznike u Beogradu je provelo oko 100.000 turista. Posebno je zanimljivo da smo tokom protekle godine imali veliki broj prijavljenih za registraciju privatnog smeštaja. Taj vid pružanja usluga je u velikoj ekspanziji, što ne pokazuje samo trend rasta broja dolazaka stranih gostiju već i izraz poverenja u oporavak turizma u našem glavnom gradu – kazao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je naglasio da je važno nastaviti trend oporavka turizma.

– Danas ću sa predstavnicima Turističke organizacije Beograda razgovarati o tome kako da još bolje prezentujemo Beograd. To je jedan od načina kako ćemo da utičemo na unapređenje turističke ponude prema zemljama Evrope i sveta, ali takođe sve ono što radimo na razvoju grada može u velikoj meri da utiče na dobru posećenost i stabilno godišnje povećanja broja turista za deset do dvadeset odsto – istakao je Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °