13 C
Belgrade

Radojičić: Za razvoj grada potreban kontinuitet, završavamo započete i razvijamo nove projekte

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić se gostujući na TV K1 osvrnuo na prethodne četiri godine rada, stavljajući akcenat na neke od najznačajnijih započetih projekata, čija je realizacija u toku.  

Govoreći o jednoj od najvažnijih tema za Grad, a to je ekologija, gradonačelnik je istakao nekoliko velikih projekata kojima će biti unapređen kvalitet životne sredine.

On je naglasio da sada u Beogradu postoje dve EKO autobuske linije, jedna saobraća od Belvila do Vukovog spomenika, a druga od Beograda na vodi do SC „Milan Gale Muškatirović”. Saobraća, dodao je, ukupno 15 novih autobusa na električni pogon, sa punjačima, što se upravo uklapa u „koncept zdravog i zelenog grada koji želimo da razvijamo”.

– Završen je tender za nabavku još stotinu autobusa na gas, koji takođe ne zagađuju životnu sredinu, i oni će biti isporučeni u narednih nekoliko meseci. Ideja je da u narednih pet godina imamo još 500 novih vozila. Tako ćemo popraviti kvalitet gradskog saobraćaja. Ovo su važni projekti za naš grad i moramo nastaviti da radimo na njima – objasnio je gradonačelnik i dodao da je u toku i projekat termalne rehabilitacije četiri značajne zgrade za Beograd, a to su Biblioteka grada Beograda, Studentska poliklinika sa Stacionarom i zgrada Hitne pomoći.

Gradonačelnik je istakao da će prethodni period svakako obeležiti i početak izgradnje beogradskog metroa, te da je metro neophodan glavnom gradu jer će značajno uticati na smanjenje saobraćajnih gužvi, a sami tim i na poboljšanje kvaliteta životne sredine.

– Osim ovoga, želim da istaknem da je prečišćavanje otpadnih voda još jedno veoma značajno ekološko pitanje, ali i da realizacija svih ovih velikih projekata zahteva kontinuitet i vreme. Vrednost projekta kojim ćemo rešiti pitanje prečišćavanja otpadnih voda na levoj obali Dunava je 55 miliona evra, a najvažniji deo tog projekta je Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu – istakao je Radojičić.

Kao neko ko je dugo radio u Univerzitetskoj dečijoj bolnici u Tiršovoj i tokom svog mandata nastavio da operiše najmlađe pacijente, Radojičić je istakao važnost izgradnje nove dečije bolnice Tiršova 2, naglasivši da je ukupna vrednost investicije blizu sto miliona evra.

– Ponosan sam što sam uspeo da održim kampanju za izgradnju Tiršove 2 i siguran sam da ćemo ovaj projekat uspešno realizovati do kraja. Moj cilj je da se u ovoj bolnici deca leče u najboljim uslovima, i tako će i biti – poručio je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik je naveo da je  posebno zadovoljan činjenicom da je uspostavljen kontinuitet iz perioda kada je gradonačelnik bio Siniša Mali.

– Projektom „Beograd na vodi” i njegovim savremenim urbanim konceptom, Beograd je postao ne samo privredni, ekonomski i turistički regionalni lider već i lider ovog dela Evrope – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °