13 C
Belgrade

Rančićeva kuća otvara vrata posetiocima za Dan državnosti Srbije

Dragi prijatelji Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća – čuvena lepotica narodnog graditeljstva od velikog značaja za našu zemlju, sedište Centra za kulturu Grocka, zbog velikog interesovanja biće otvorena za posetioce tokom Dana državnosti Srbije, praznika Sretenje, sa aktuelnom grupnom izložbom „Likovno putovanje“.

Postavka koja se ljupko „uselila“ u ovaj zaštićeni varoški dom obuhvata odabir najuspešnih ostvarenja čiji su tvorci deca – polaznici radionica, učenici škola uzrasta od 6 do 11 godina, i predstavlja tradicionalnu godišnju smotru dečjih radova nastalih na likovnoj radionici ustanove. Likovni pedagozi ustanove u radu sa decom bile su umetnice Marion Dedić i Mika Lovre, slikarke. Izložbena postavka traje do 22. februara 2022. godine.

Pored obilaska objekta sa galerijskom postavkom, Rančićeva kuća za posetioce raspolaže i prostranom, negovanom baštom parkovskog tipa. Postoji mogućnost kupovine brošura o Grockoj, suvenira i razglednica Grocke.

Radno vreme tokom prazničnih dana:

 • utorak 15. februar, 10-16h
 • sreda 16. februar, 10-16h

Rančićeva kuća u Grockoj beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ova stara varoška kuća kosovsko-moravskog stila, izgrađena je s kraja 18. ili početka 19. veka, u mirnom sokaku stare varoši, na uzvišici s pogledom na moćni Dunav. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Svojim arhitektonskim, konstruktivnim i likovnim obeležjima, kao i kvalitetom i obradom materijala, predstavlja jednu od najvrednijih kuća ne samo na području Grocke, nego i beogradske okoline uopšte. Rančićeva kuća je otud spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju, pod patronatom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Rančićeva kuća je, sem po lepoti narodnog neimarstva, poznata i po nekadašnjem Zavičajnom muzeju Grocka profesora dr Aleksandra Đ. Kostića (osnivača Instituta za histologiju i embriologiju) koji je u Rančićevoj kući otvoren 1982. godine. Muzej opštine Grocka je posedovao i izlagao zavidnu arheološku zbirku, a radio je do sredine 90-tih godina prošlog veka.

Zbirka i Legat dr Aleksandra Kostića, upotpunjeni ličnim predmetima cenjenog naučnika, nakon više od dve decenije zaborava izloženi su 2018. u galeriji biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj.

O Rančićevoj kući sa galerijom, kao i stalnoj postavci Legata dr Aleksandra Kostića, stara se Centar za kulturu Grocka. Kustos je Zorica Atić, dipl. istoričar umetnosti.
Upoznajte se sa Rančićevom kućom:

 1. Prezentacija Rančićeve kuće
  Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda:
  http://beogradskonasledje.rs/…/grocka/ranciceva-kuca.html
 2. Prezentacija Rančićeve kuće – spomenici kulture u Srbiji
  http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=749
 3. Klikni i zakorači, 3D virtuelna tura:
  Virtuelni obilazak Rančićeve kuće, 2020. https://my.matterport.com/show/?m=xam9w1ggP7Z
  Virtuelna tura je urađena uz pomoć Matterport Pro2 3D, poslednje generacije hardvera namenjenog za snimanje 3D Virtuelnih tura, koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju profesionalno snimanje enterijera.

Dobro došli!

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °