26.8 C
Belgrade

Realizovane radionice podrške roditeljima sa teritorije GO Zvezdara

Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd (CRA), u okviru projekta „Rastimo zajedno” održao je tokom maja i juna 12 radionica za roditelje. Učesnici su bili roditelji romske nacionalnosti čija deca pohađaju osnovnu ili srednju školu sa teritorije GO Zvezdara.

Potreba za ovim modelom podrške prepoznata je u rezultatima sprovedenog istraživanja „Potrebe roditelja dece romske nacionalnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji žive na teritoriji GO Zvezdara” i fokus grupe na temu „Roditeljske kompetencije romske populacije i kreiranja optimalnog modela pomoći i podrške“ u okviru istog projekta. Kroz ciklus od po tri radionice, prošlo je ukupno dvadeset dvoje naših sugrađana. U prostorijama Mesne zajednice Mali Mokri lug, radionice su vodile socijalne radnice sa bogatim iskustvom. Program radionica je realizovan kroz interaktivni rad u manjim grupama. U svim segmentima aktivnosti uvažavali su se kulturološki identitet učesnika, poštovanje principa prihvatanja razlika, prevazilaženja predrasuda i stereotipija. Svrha radionica je bila sticanje novih znanja i veština odgovornog roditeljstva, razmena informacija, znanja i podrške. Svi segmenti rada su bili usmereni ka unapređenju roditeljskih veština i kompetencija. Radionice su sadržale edukativne, psihosocijalne i motivacione teme koje su u direktnoj korelaciji sa uspostavljanjem odgovornog roditeljstva i aktivnijim odnosom romskih roditelja u procesu obrazovanja njihove dece. Tokom radionica učesnici bili u prilici da razmenjuju iskustva, razgovaraju o vaspitanju dece, načinu kako komuniciraju sa decom, kako ih nagrađuju i kažnjavaju, kako im pomažu u učenju, šta je za njih dobar roditelj, kako da za svoju decu u svemu budu dobar uzor.

Realizacija radionica je deo programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji u Srbiji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

beogradski.rs / GO Zvezdara

Najnovije

Belgrade
clear sky
26.4 ° C
26.9 °
24.7 °
36 %
6.2kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °