3.2 C
Belgrade

Reditelj Boro Drašković otvara ovogodišnji Bitef

Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija”, od 3. do 10. oktobra održaće se 57. Bitef, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Miloš Latinović, direktor Bitefa. U ime Bitefa, prisutnima na događaju su se obratile i koselektorke Ksenija Đurović i Tijana Grumić, a u ime sponzora „Erste banke” i „Đenerali osiguranja”, koji godinama pomažu festival, Tamara Simović i Dušan Lalić.

– Ekskluziva za danas jeste informacija da će ovogodišnji Bitef svečano otvoriti pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković. Brojni filmovi, predstave i knjige Bora Draškovića više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. režirao je čuvenu predstavu „Kad su cvetale tikve”, po romanu Dragoslava Mihailovića, koja je prema mnogima označila prekretnicu u razvoju naše pozorišne umetnosti u drugoj polovini XX veka. Podsetiću i da je bio član inicijativnog odbora i žirija 1967, a nakon toga je predstave na glavnom programu ocenjivao još četiri puta. Imamo jednog od poslednjih ljudi koji su osnovali ovu manifestaciju od značaja za Grad Beograd, Srbiju i pozorišnu umetnost čitavog sveta – naveo je Latinović.

Predsednica žirija biće prof. dr Ana Vujanović, a žiri će činiti i Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, scenograf i kustos, kao i dramaturškinja Iris Rafetzider.

U glavnom programu publika će imati priliku da pogleda predstave „Božanstvena komedija” (Srbija), „Deca sunca” (Nemačka), „Zbogom, Lindita” (Grčka), „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom” (Srbija), „Kao i sve slobodne devojke” (Srbija), „Sunce i more” (Litvanija), „Raspevana mladost” (Mađarska), „Jeanne” (Švedska) i „Wakatt” (Belgija/Burkina Faso).

Sve informacije, kako o glavnom tako i o pratećim programima festivala, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala, kao i putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °