21.2 C
Belgrade

Regionalna kulturna saradnja Galerije 73 u Banja Luci

Izložba ruske akademske slikarke Sofije Ječine „Unutrašnji pejzaži“ otvorena je 4. februara u prostorijama banjalučkog Kulturnog centra Banski dvor, a govori, između ostalog, o tome šta je ova umetnica doživela boraveći na Balkanu.

Izložba je partnerski projekat Galerije ’73 i Banskog dvora, realizovan uz podršku Ambasade Rusije u BiH i Fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Mirela Pudar, v.d. direktorka Galerije `73 istakla je da se ova izložba realizuje u okviru regionalne kulturne saradnje uz podršku Gradske opštine Čukarica. Ona je navela da je Sofija Ječina uspela da istorijsko prijateljstvo i bliskost ruskog i srpskog naroda, sa mnogo emocija, prenese i na motive svojih slika. Njena umetnost generiše čistu emociju i privrženost i bila je dovoljan razlog i motivacija da je predstavimo regionu dokazujući da kultura ne poznaje granice i da je umetnost večna.

„Sve ove slike su nastale tokom 2021. godine, a tu možete da vidite predele Srbije, Republike Srpske i različite balkanske pejzaže. Većinu vremena pokušavam da izrazim svoje stanje i to što osećam dok sam tu“, istakla je Sofija Ječina.

Prisutnim zvanicama se obratila Treći sekretar Ambasade Ruske federacije u Bosni i Heregovini gospođa Anastasija Gajdalenok, istakavši da je posebno zadovoljstvo kada ruski umetnici pokazuju svoju ljubav prema Balkanu. Ona je navela da se u okviru izložbe Sofije Ječine to može videti i u tematici njenih radova da su umetnici najveći ambasadori mira koji svojim delima doprinose sigurnijem, pravednijem i otvorenijem društvu..

U ime Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koji je takođe dao doprinos realizaciji ove izložbe, prisutnima se obratio Predrag Ćeranić, dok su o samoj postavci, osim autorke, govorili i direktori Galerije ’73 Mirela Pudar i Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović koji su potpisali Protokol o saradnji ove dve ugledne institucije kulture.

Izložba će trajati do 20. februara 2022.g.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
few clouds
21.1 ° C
21.3 °
18 °
85 %
3.1kmh
20 %
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
29 °
Пет
28 °