3.2 C
Belgrade

Rešavanje pitanja ličnih dokumenata ključno za ostvarivanje prava beskućnika

Povodom Svetskog dana socijalne pravde, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za socijalnu zaštitu organizovalo je treći po redu dijalog na temu beskućništva pod naslovom „Beskućništvo – rešavanje pitanja ličnih dokumenata na putu ka društvenoj uključenosti”.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić istakla je da je važno da na današnji dan govorimo o ovoj marginalizovanoj grupi ljudi.

– Grad Beograd se trudi da vodi odgovornu politiku brige o ljudima. U ovoj godini napravili smo važne iskorake u tom pravcu, a jedan od najvažnijih je svakako privremeno prenoćište za osobe bez krova nad glavom. Taj projekat je naišao na veliko odobravanje korisnika i čitave javnosti – rekla je Čamagićeva i dodala da su od ove godine sve usluge socijalne zaštite u Beogradu besplatne.

Ona je istakla da joj je veoma drago da je u našem gradu pokrenut jedan ovako važan projekat.

– Pribavljanje ličnih dokumenata je prvi korak ka ostvarivanju svih ostalih prava iz oblasti socijalne zaštite. Grad Beograd je i na tom polju pionir jer je Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite predviđeno da Grad snosi sve troškove koje jedno lice ima kada pokušava da pribavi lična dokumenta – poručila je gradska sekretarka.

Kako je navela, prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, na godišnjem nivou oko 150 građana ostvari pomoć u vidu pribavljanja ličnih dokumenata.

– Posedovanje ličnih dokumenata omogućava ulazak u sisteme socijalne i zdravstvene zaštite i ostvarivanje prava koja imaju i svi ostali građani. Trudimo se da uz pomoć nevladinog sektora informacije o toj mogućnosti proširimo, da ubedimo naše sugrađane da je za njih dobro da poseduju lična dokumenta i da im pomognemo u tom procesu, koji zaista može biti težak – poručila je Aleksandra Čamagić.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je da, težeći humanom društvu, treba da negujemo dostojanstvo svih građana, obezbeđujući im jednake šanse za napredak i razvoj, a takođe ne zaboravljajući najranjivije i najugroženije društvene grupe. Kako je naveo, socijalna pravda se ogleda i u dijalogu, osvetljavanju svih problema, usvajanju najboljih rešenja i primeni mera za njihovo prevazilaženje.

On je ponovio da je društveni dijalog na temu beskućništva veoma značajan jer se radi o jednoj marginalizovanoj društvenoj grupi kojoj do sada nije bilo posvećeno mnogo pažnje kada su u pitanju strukture državne vlasti i javnost.

– Naš interes je da svu pažnju usmerimo na pitanje dobijanja ličnih dokumenata koje je mnogo puta bilo prepreka za ostvarivanje drugih prava kao što su prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, mogućnost resocijalizacije i ostvarivanja svih aspekata ljudskog života. U ovom dijalogu pokušaćemo da uz pomoć nevladinog sektora pronađemo modele, kako bismo pojedina pitanja bolje i kvalitetnije rešili za dobrobit samih subjekata – rekao je Tomislav Žigmanov.

Po završetku dijaloga učesnici su obišli Prihvatilište za decu Beograda.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °