19.6 C
Belgrade

Romi u Žarkovu obeležili slavu Tetka Bibiju

Tradicionalnim okupljanjem uz slavsku sveću, kolač, i ikonu, i uz veliki broj mališana, romske porodice sa Čukarice, obeležile su svoju slavu posvećenu Tetka Bibiji, isceliteljki i zaštitnici porodice i dece. Ovaj praznik obeležava se na prostoru Žarkova i Čukarice, već skoro jedan vek, a porodice u Šavničkoj iz godine u godinu, proslavljaju praznik koji se slavi četiri nedelje posle Poklada.

I ove godine, gost romskih porodica i ovogodišnjeg domaćina, bio je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić , koji je prisustvovao sečenju slavskog kolača.

Upućujući čestitke svim prisutnim povodom praznika, predsednik je izrazio veliko zadovoljstvo što je u prilici da kao i prethodnih osam godina bude gost romskih porodica i uputi im čestitke povodom obeležavanja slave. ” Želim da vam se zahvalim na dobrodošlici i poželim srećnu slavu, da slavite još dugo godina u radosti, zdravlju i sreći. Već tradicionalno, vaši smo gosti na praznik posvećen zaštitnici porodice, posebno njenih najmlađih članova. Drago nam je da nam ukazujete tu čast, i da na ovaj način, uz svoje sugrađane, sveštenstvo i kolač, čuvate svoju tradiciju“, rekao je predsednik čestitajući i ovogodišnjem domaćinu Mileti Petroviću. Slavi je prisustvovao i pomoćnik predsednika GO Čukarica Jovica Gostojić. Čast da sledeće godine bude kolačar pripala je Danijelu Petroviću.

Ovom prilikom, Savet Roma, je u ime Roma Šavničke, dodelio zahvalnice za podršku romskom narodu, predsedniku opštine Srđanu Kolariću i koordinatorki za nacionalne manjine Metiji Kadrijević.

Povodom današnje slave, koja se obeležava i kao dečiji praznik, opština tradicionalno obezbeđuje i slatke paketiće, koje je dobilo 150 mališana.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °